Ministerie van Justitie

Persbericht

Maximaal twee jaar cel voor veelplegers
7 juli 2004

De rechter krijgt de mogelijkheid om regelmatig recidiverende criminelen voor maximaal twee jaar te plaatsen in een inrichting voor stelselmatige daders. Het gaat hier om criminelen die voor onveiligheid zorgen door veelvuldige criminaliteit als diefstal, heling en inbraak. Daarnaast worden de mogelijkheden om deze criminelen direct in voorlopige hechtenis te nemen uitgebreid. Dit staat beschreven in de wet Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders waarmee de Eerste Kamer dinsdag 6 juli akkoord is gegaan.

In de rechtspraktijk blijkt dat veelplegers niet of slechts kort in voorlopige hechtenis worden genomen en doorgaans worden veroordeeld tot een korte straf. Minister Donner van Justitie heeft daarom voorgesteld om de stelselmatige criminaliteit aan te pakken met een daarop specifiek gerichte maatregel. In het geval een dader in de voorgaande vijf jaren drie maal is veroordeeld voor een misdrijf en er gevaar bestaat voor recidive, kan de rechter de dader voor een periode van maximaal twee jaar in een speciale voorziening plaatsen. Met deze nieuwe maatregel wordt voorzien in een uitbreiding van de huidige SOV maatregel die specifiek op harddrugsverslaafden is gericht. Met de ISD maatregel komen ook andere doelgroepen in aanmerking voor een detentie van maximaal twee jaar.

Deze nieuwe maatregel past in de brede veelplegerbeleid die het kabinet voor ogen heeft. Daarover zijn inmiddels ook al met gemeenten afspraken gemaakt, met name als het gaat over het bieden van voorzieningen na detentie. Het gaat daarbij om zaken als huisvesting, werk, inkomen en zorg.

Het wetsvoorstel treedt naar verwachting op 1 september 2004 in werking.