Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave woensdag 7 juli 2004

* PREVENTIEF FOUILLEREN
ROTTERDAM - Politiepersoneel van de districten Feijenoord-Ridderster en Zuid hielden dinsdag tussen negen uur 's morgens en vier uur 's middags een actie preventief fouilleren in het aangewezen veiligheidsrisicogebied Bloemhof-Noord en aan weerszijden van de Dordtselaan. Op straat werden 140 personen gefouilleerd, terwijl 76 auto's en hun inzittenden werden gecontroleerd.
Op grond van de Opiumwet werd één persoon aangehouden, die in het bezit was van enkele zakjes met harddrugs. Tevens werd door twee personen afstand gedaan van een busje cs-gas en een mesje dat zij in hun bezit hadden.


* HENNEPKWEKERIJ VEROORZAAKT BRAND
ROTTERDAM - Door ondeugdelijk gemonteerde elektriciteitsdraden ontstond woensdagmorgen kort voor één uur kortsluiting, gevolgd door brand in een derde etagewoning aan de Sumatraweg. Brandweerlieden hadden het vuur binnen een halfuur onder controle en troffen in de woning, die niet was bewoond, een hennepkwekerij aan. Ruim 300 hennepplanten en de voor de groei benodigde apparatuur werden door politiemensen in beslag genomen. Omdat de stroomvoorziening voor de kwekerij illegaal werd afgetapt, sloten medewerkers van Eneco de elektriciteit af. Een onderliggende woning liep behoorlijk waterschade op door de bluswerkzaamheden.


* HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD
ROTTERDAM - Naar aanleiding van klachten over stankoverlast werd dinsdagmorgen door
politiepersoneel van het district Feijenoord-Ridderster een onderzoek in een woning op de Lange Hilleweg ingesteld. In de woning werd een hennepkwekerij aangetroffen, waarbij zo'n vijfhonderd planten en de groei-apparatuur in beslag werden genomen. Naar de bewoner, die niet thuis bleek, wordt op grond van de Opiumwet een onderzoek ingesteld.


* KASSAGRAAIER DOOR PERSONEEL MOBIELE EENHEID AANGEHOUDEN

ROTTERDAM - Dinsdagmiddag om drie uur hielden politiemensen van de Mobiele Eenheid op het Stationsplein een negentienjarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, aan, die even tevoren in het Plaza een fikse greep in de kassa van een drogisterij had gedaan. De politiemensen, die in verband met een vergadering in het kader van het voorzitterschap van Nederland van de Europese Unie op het Stationsplein stonden, werden aangesproken door enkele personeelsleden van de drogisterij, die achter de kassagraaier aanliepen. Na een korte achtervolging kon de man, met het weggenomen geld nog in zijn hand, worden aangehouden. Op het politiebureau werd hij voor nader onderzoek en verhoor in verzekering gesteld.


* JEUGDIGE STRAATROVERS AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - Dinsdagavond kort voor tien uur hielden politiemensen van het district Rotterdam-Centrum op de Mauritsplaats twee zeventienjarige Rotterdammers aan, die even tevoren daar een dertigjarige Rotterdammer hadden mishandeld en beroofd van zijn portemonnee met inhoud. De gewelddadige beroving werd gezien door een getuige, die de politie alarmeerde. De beide jeugdige Rotterdammers werden ingesloten.


* JEUGDIG TRIO ZAKKENROLLERS AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - Dinsdagmorgen om half elf zag een getuige dat twee meisjes en een jongen in een bus van het openbaar vervoer tijdens het uitstappen op de Slinge de portemonnee ontfutselden van een 83-jarige Rotterdamse en er met hun buit vandoor gingen. Samen met de getuige werd door gealarmeerde politiemensen even later een onderzoek in de omgeving ingesteld, waarbij het drietal, een vijftienjarige knaap en zijn twee zusjes van tien en dertien jaar uit Rotterdam, werden aangehouden.
De vijftienjarige knaap bleek in het bezit van het weggenomen geld (zo'n vijftig euro). Hij werd, evenals zijn beide zusjes, voor nader onderzoek en verhoor naar een politiebureau gebracht. De jongen en zijn dertienjarig zusje werden in verzekering gesteld, terwijl hun tienjarig zusje, dat gezien haar leeftijd niet in verzekering kon worden gesteld, in de loop van de avond door haar moeder werd opgehaald.


* AANRIJDING MET LETSEL
ROTTERDAM - Dinsdagavond rond half acht ontstond op de noordbaan van de Rijksweg A20 een aanrijding tussen twee personenauto's, waarbij één van de bestuurders, een negentienjarige man uit Capelle aan den IJssel, zeer ernstig gewond raakte. De aanrijding ontstond toen een 43-jarige Rotterdammer met zijn auto van rijstrook wisselde, waardoor de negentienjarige Capellenaar in zijn auto niet meer kon uitwijken en er een botsing ontstond.
De auto van de Capellenaar belandde uiteindelijk zwaar beschadigd tegen de vangrail. Het slachtoffer dat bekneld zat moest door brandweerlieden uit de auto worden geknipt en werd ter plaatse door een Mobiel Medisch Team van het Erasmus Medisch Centrum bijgestaan. Met zeer ernstig verwondingen werd de man met een spoedtransport naar het Erasmus Medisch Centrum vervoerd.

Middaguitgave dinsdag 6 juli 2004

* MET AANHOUDING DERTIEN VERDACHTEN VIER OVERVALLEN OPGELOST

ROTTERDAM - Rechercheurs van de Eenheid Middencriminaliteit van Rotterdam-Rijnmond losten met de aanhouding van dertien verdachten vier overvallen en een carjacking op. Het onderzoek, dat samen werd verricht met onder andere rechercheurs van de districten De Eilanden en Feijenoord-Ridderster, startte begin februari, nadat er eind vorig jaar en begin van dit jaar een aantal overvallen, voornamelijk in de vroege ochtenduren, werd gepleegd op met name supermarkten.
Gedurende het onderzoek werden successievelijk dertien verdachten, in leeftijd variërend van achttien tot 27 jaar en afkomstig uit Rotterdam, Schiedam en Hellevoetsluis aangehouden. In wisselende samenstelling overvielen zij in oktober een supermarkt in Hellevoetsluis, in februari van dit jaar een supermarkt in Vlaardingen, in maart in een woning in Den Haag de eigenaar van een uit huis verkopend kledingbedrijf en begin april een pizzakoerier in Hellevoetsluis. Tevens werd in januari een Rotterdammer het slachtoffer van carjacking. Bij de overvallen, waarbij met vuurwapens werd gedreigd en in een aantal gevallen slachtoffers werden gekneveld, werden geldbedragen van enkele tientallen tot ettelijke duizenden euro's buitgemaakt. Het geld ging op aan verdovende middelen. Tijdens huiszoekingen werden vier vuurwapens aangetroffen en in beslag genomen en ook een groot gedeelte van de buitgemaakte kleding bij de overval op het kledingbedrijf.
Van de dertien aangehouden verdachten zit het merendeel, in afwachting van hun terechtzitting, nog in bewaring.

Ochtenduitgave dinsdag 6 juli 2004