VNG


Gemeentelijke topsalarissen veruit laagste van alle overheden

De uitkomsten van het 'Onderzoek Topinkomens in de (semi)publieke sector 2003' wordt door minister Remkes, ten onrecht aangegrepen om de gemeenten op te roepen de lonen van hun ambtenaren te matigen. Uit het onderzoek blijkt dat de topsalarissen in 2002 in gemeentelijk sector met 16,2 % zijn gestegen.

De VNG, de werkgeversorganisatie voor de sector gemeenten, merkt bij de uitkomsten van het onderzoek op dat uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de topsalarissen in de gemeentelijke sector met euro 77.100 veruit de laagste zijn binnen alle overheidssectoren. De achterstand op de rijksoverheid is ruim euro 38.000,-, waar het topsalarissen betreft van euro 115.400,-, in de veiligheidssectoren (politie en defensie) ligt het gemiddelde ruim euro 15.000 euro hoger en bij de provincies bijna euro 19.000.

De inkomensontwikkeling van de ambtelijke top in de gemeenten wordt sterk beïnvloed doordat in het onderzoek ook de politieke ambtsdragers betrokken zijn waarvan de salarissen door de minister van Binnenlandse Zaken worden vastgesteld. Op deze salarisontwikkeling hebben de gemeentelijke werkgevers geen invloed. De wethouders hebben na een jarenlange actie per 1 januari 2002 op basis van een daartoe ingesteld onderzoek naar onder meer de relatie van de inkomenspositie van de wethouders ten opzichte van hun ambtelijke top, een verhoging van hun bezoldiging gekregen. Deze varieerde van 8% in de grote gemeenten tot 19% in de kleine gemeenten.

Bovendien dient rekening gehouden te worden met herindelingen waardoor het aantal gemeenten in 2001 en 2002 is afgenomen. Dit leidt er tegelijkertijd toe dat de nieuw gevormde gemeenten aanzienlijk groter zijn dan de gemeenten waar zij uit voortgekomen zijn. Noodzakelijkerwijs leidt dit tot een nieuw inkomensgebouw in die gemeenten. De gemeenten ondervinden daarnaast hinder van de krappe arbeidsmarkt. Willen de gemeenten aan goed en gekwalificeerd personeel kunnen komen, dan zullen zij moeten concurreren met de veel hogere salarissen in de aanverwante sectoren. Tenslotte kan een deel van de stijging worden toegeschreven aan de in 2002 afgesloten CAO in de sector welke geleid heeft tot een salarisstijging van iets meer dan 3% op jaarbasis. De VNG gaat er echter van uit dat de huidige economische situatie en de sterk verminderde uitkeringen van het Rijk aan de gemeenten over zowel 2003 als 2004 geen forse loonontwikkeling te zien zullen geven.

Den Haag, 7 juli 2004