GroenLinks Tweede-Kamerfractie 7 juli 2004 15:08 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Groenlinks wil opheldering over radioactieve lozingen petten

( 7 juli 2004)

Kamervraag
Vragen van het lid Duyvendak (GroenLinks) aan de staatssecretaris van VROM over lozingen van radioactief afval door NRG in Petten


1. Kent u het krantebericht 'Veel te veel radioactief afval in zee' en de radio 1-uitzending over misstanden in Petten?


2. Is het waar dat de Nuclear Research & Consultancy Group (NRG) al jarenlang meer radioactief afval en chemicaliën in de Noordzee loost dan volgens de vergunning mag?


3. Wat vindt u van de aanklacht van oud-medewerkers dat er in de nucleaire schoonmaakfabriek van NRG onveilig werd gewerkt, bijvoorbeeld dat personeel zonder goede beschermende kleding moest werken?


4. Heeft u aanwijzingen dat deze misstanden nog steeds voorkomen? Bent u bereid de KFD hierop verscherpt toezicht te laten houden? Zo nee, waarom niet?


5. Is het waar dat de Kernfysische Dienst (KFD) controles van te voren aankondigde, zodat de NRG zich hierop kon voorbereiden? Zo ja, deelt u de mening dat dit geen adequate manier van controleren is?


6. Worden controles van de KFD nog steeds van tevoren aangekondigd? Zo ja, bent u bereid ervoor te zorgen dat dit verandert? Zo nee, waarom niet?


7. Hoe verloopt op dit moment de controle op de lozingen van NRG? Bent u bereid vaker dan nu het geval is, watermonsters te laten nemen bij de uitlaat van de lozingspijp van NRG, en dan niet door NRG zelf maar bijvoorbeeld door Rijkswaterstaat? Zo nee, waarom niet?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -