Uitsluiting collectief weidevogelbeheer in kleine beheersgebieden onvoldoende gemotiveerd

Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 7-07-2004

Gedeputeerde Staten van Fryslân (GS) hebben voor de gehele provincie gebiedsplannen vastgesteld. In deze gebiedsplannen worden beheersgebieden aangewezen waarbinnen bijvoorbeeld specifieke maatregelen ten gunste van de weidevogels kunnen worden genomen. De grondeigenaren die de beheersmaatregelen (bijvoorbeeld later maaien, niet bemesten van slootranden etc.) op de voorgeschreven wijze uitvoeren, kunnen hiervoor subsidie krijgen op grond van de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer (SAN).

Deze subsidies kunnen echter alleen worden aangevraagd wanneer GS dat in het gebiedsplan heben vastgelegd. GS hebben in de gebiedsplannen bepaald, dat in beheersgebieden kleiner dan 100 hectare geen collectief weidevogelbeheer kan plaatsvinden. GS zijn van mening dat dit dwingend voortvloeit uit de regels van de SAN. Bovendien, zo zijn GS van mening, past het uitvoeren van collectief weidevogelbeheer in kleinere beheersgebieden niet binnen het provinciaal beleid.

De verenigingen voor agrarisch natuurbeheer "Oer de Wjuk" en "BoerenNatuur" hebben beroep aangetekend tegen de besluiten van GS.

In twee uitspraken van 1 juli 2004 heeft de bestuursrechter in Leeuwarden deze verenigingen in het gelijk gesteld. De rechter was het eens met hun argument dat uit de bepalingen van de SAN niet voortvloeit dat collectief weidevogelbeheer in beheersgebieden kleiner dan 100 hectare uitgesloten is. GS hebben volgens de rechter ook niet goed uitgelegd waarom het voor de hele provincie geldende gebiedsplan "Vliegende hectaren" niet betrokken zou kunnen worden bij het vastleggen van de mogelijkheid om collectief weidevogelbeheer uit te voeren. Verder heeft de rechter geoordeeld dat GS onvoldoende hebben gemotiveerd waarom collectief weidevogelbeheer in beheersgebieden kleiner dan 100 hectare niet past binnen het provinciaal beleid. Uit dat beleid blijkt volgens de rechter namelijk niet dat -zoals door GS was aangevoerd- op provinciaal niveau hogere eisen worden gesteld dan op grond van de SAN.

Zie voor de uitspraak in het beroep van "Oer de Wjuk" 'AP8474'

Zie voor de uitspraak in het beroep van "BoerenNatuur" de link onderaan deze pagina.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AP8477

Zie het origineel