Ingezonden persbericht


News Release
Boeing Informatiecentrum Nederland

EERSTE EUROPESE LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJEN KIEZEN

VOOR BOEING 7E7 DREAMLINER

Toonaangevende charter- en lijnvluchtmaatschappijen bestellen 10 7E7 s voor vervanging en uitbreiding huidige vloot; luchtvaartmaatschappijen zetten trend in efficiency and passagierscomfort

SEATTLE, 7 juli 2004 De Boeing Company heeft bekendgemaakt dat het Italiaanse Blue Panorama en het Britse First Choice Airways hebben gekozen voor de aanschaf van de 7E7 Dreamliner ter vervanging en uitbreiding van hun huidige vloot. Blue Panorama en Britse First Choice Airways zijn de eerste Europese luchtvaartmaatschappijen die kiezen voor de 7E7, s werelds nieuwste en meeste geavanceerde passagiersvliegtuig.

In afzonderlijke persconferenties in Rome en Londen kondigden de twee luchtvaartmaatschappijen vandaag hun plannen aan om in totaal tien 7E7 s aan te schaffen, met een totale waarde van US$ 1,2 miljard op basis van catalogusprijzen. Blue Panorama zal vier 7E7 s, met een waarde van US$ 500 miljoen, toevoegen aan haar vloot. Boeing zal aan First Choice Airways zes 7E7 s leveren. De contractonderhandelingen zullen naar verwachting later dit jaar worden afgerond. Met de aflevering van de nieuwe 7E7 s zal in 2009 worden gestart.

De aankondigingen van vandaag onderstrepen de waardering van de 7E7 door een scala van luchtvaartmaatschappijen, zegt Marlin Dailey, Vice President Sales in Europe van Boeing Commercial Airplanes. De 7E7 biedt de veelzijdigheid en flexibiliteit die luchtvaartmaatschappijen met charter- of lijnvluchten, of een combinatie van beide, in staat stellen om hun eigen businessmodel in te passen en in te kunnen spelen op de dynamische marktvraag.

Beide luchtvaartmaatschappijen hebben gekozen voor de 7E7-8, met een vliegbereik van 15.700 kilometer. Dit is 4.000 kilometer meer dan huidige vliegtuigen van dezelfde omvang kunnen vliegen. Hierdoor kunnen luchtvaartmaatschappijen op efficiënte wijze honderden nieuwe bestemmingen aandoen.

Blue Panorama en First Choice Airways evalueren op dit moment nog hun motorkeuze, die bestaat uit General Electric GENX (GE Next Generation) en Rolls Royce Trent 1000.

Met de keuze voor de 7E7 zijn het de eerste Europese luchtvaartmaatschappijen die zullen gaan profiteren van, onder andere, de verbeterde brandstofefficiency en geluidsreductie van de 7E7. Door de cabines met grotere ramen, ruimere stoelen en bredere gangpaden, kunnen zij bovendien als eerste hun passagiers een nieuwe, comfortabele vliegbeleving bieden.

Ten opzichte van luchtvaartmaatschappijen met meer conventionele vliegtuigen zullen Blue Panorama en First Choice Airways een duidelijk concurrentievoordeel hebben, aldus Dailey.

De Boeing 7E7 Dreamliner is ontworpen met zowel luchtvaartmaatschappijen, passagiers, investeerders als het milieu in gedachten. Het technologisch geavanceerde vliegtuig heeft een brandstofverbruik dat 20 procent lager is dan dat van vergelijkbare vliegtuigen van dezelfde omvang, biedt afnemers tot 60 procent meer laadruimte voor vracht en biedt passagiers meer reiscomfort door tal van innovaties, zoals een vernieuwd interieur met een hogere luchtvochtigheid.

Boeing gaf in april eerder dit jaar het officiële startschot voor de bouw van de 7E7 Dreamliner met de order van 50 7E7 s door de Japanse luchtvaartmaatschappij ANA, gevolgd door een bestelling van twee 7E7 s door Air New Zealand. Boeing heeft op dit moment offertes uitstaan bij meer dan 24 andere luchtvaartmaatschappijen wereldwijd en verwacht in de komende maanden meer orders te zullen ontvangen.

Over Blue Panorama

Blue Panorama startte haar activiteiten in 1998 en is gevestigd in Rome. Deze Italiaanse, particuliere luchtvaartmaatschappij vliegt uitsluitend met vliegtuigen van Boeing, waaronder vijf 737-400 s en drie 767-300ER s; de levering van een vierde 767-300ER staat gepland in december van dit jaar. Dit jaar verwacht Blue Panorama circa 900.000 passagiers te vervoeren op haar charter- en lijnvluchtenroutes naar bestemmingen rond de Middellandse Zee, het Midden- en Verre Oosten, Centraal Amerika en het Caribische gebied. Meer dan 70% van de langeafstandsroutes van Blue Panorama bestaat uit lijnvluchten.

Over First Choice Airways

First Choice Airways, voorheen bekend als Air 2000, is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en maakt onderdeel uit van de Mainstream Holidays-divisie van First Choice Holidays PLC. Hiertoe behoren enkele van de grootste merken in de Britse reisbranche. Andere ondernemingen in de Mainstream Holidays-divisie zijn touroperators zoals First Choice Holidays, Unijet, 2wentys, Eclipse Direct, Falcon en JWT. First Choice Airways heeft in april 2004 een nieuwe standaard voor langeafstandschartervluchten gezet door als eerste Europese luchtvaartmaatschappij het interieur van de Boeing Enhanced 777 te installeren in haar 767 vloot.

Over de Boeing 7E7 Dreamliner

De 7E7 familie bestaat uit passagiersvliegtuigen met 200 tot 300 zitplaatsen voor routes van 6.500 tot 16.000 km. De 7E7 maakt het voor reizigers mogelijk precies te doen wat zij willen, namelijk gericht van hun vertrekplaats naar hun bestemming te vliegen en dat laatste naar meer plaatsen ter wereld. Hoewel de 7E7 zo snel zal vliegen als de huidige snelste passagiersvliegtuigen zal het vliegtuig aanzienlijk minder brandstof verbruiken. Als het eerste passagiersvliegtuig zal de 7E7 een standaard motoren-interface bieden voor de twee typen motoren waarmee hij kan worden uitgerust, respectievelijk de General Electric GENX of de Rolls Royce Trent 1000. De productie van de 7E7 zal in 2006 starten. De eerste vlucht wordt in 2007 verwacht, waarna certificering, aflevering en de start van reguliere vluchten in 2008 zullen volgen.

# # #



Ingezonden persbericht