Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Aangepaste openingstijden stadswinkel Born

Sittard-Geleen, 5-7-2004 - Met ingang van 1 september worden de openingstijden en het dienstenpakket van de stadswinkel in Born aangepast. Uit onderzoek blijkt dat versobering van de dienstverlening in Born tot meer efficiency en bezuinigingen leidt, terwijl het tegelijkertijd voor 75 procent geen veranderingen met zich meebrengt. Jaarlijks levert de aanpassing een besparing op van 145.000 euro.

De openingstijden van de stadswinkel in Born worden teruggebracht van 32,5 naar 20,5 uur per week (maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur en maandagmiddag van 16.00 tot 19.00 uur). Bovendien wordt het productenpakket aangepast. Voor een rijbewijs of paspoort kunnen burgers als vanouds in Born terecht. Maar voor allerlei zaken met betrekking tot de burgerlijke stand, zoals geboorte- en huwelijksaangifte, worden klanten verwezen naar een van de andere stadswinkels. Born blijft wel als trouwlocatie beschikbaar.

Onderzoek

Op verzoek van de gemeenteraad is er een efficiencyonderzoek gedaan in de drie stadswinkels. Tijdens de opening van een stadswinkel is er een minimale bezetting nodig om klanten goed te kunnen bedienen. Uit het onderzoek blijkt echter dat driekwart van de klanten op dit moment op een tijdstip naar de stadswinkel in Born komt, dat valt binnen de nieuw voorgestelde openingstijden. Omdat de meeste klanten in Born dus in de ochtenduren de stadwinkel bezoeken, zijn er naar verhouding (over de hele dag gemeten) meer medewerkers aanwezig dan strikt noodzakelijk is om de klantenstroom te bedienen. Als gevolg daarvan is ook de productiviteit per medewerker geringer dan in Sittard en Geleen. In de stadswinkel Born worden alleen zogenoemde burgerzaken-producten aan de man gebracht. Voor dergelijke producten, als een rijbewijs of een paspoort, bezoekt een gemiddelde burger het gemeentehuis 1 à 2 keer per jaar. Daarnaast maken de inwoners van Born relatief gezien minder gebruik van de diensten van de stadswinkel in hun woonplaats. Met andere woorden: ze benutten ook de mogelijkheden in Sittard of Geleen. Al met al blijkt uit het onderzoek dat versobering van de dienstverlening voor het merendeel van de klanten geen consequenties heeft.