Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

Annette Dijksta
070 370 4888

4501
07.07.04

EERSTE KAMER STEMT IN MET WETSVOORSTEL OM MEER GEDETINEERDEN IN EEN

CEL TE PLAATSEN

De Eerste Kamer heeft dinsdag 6 juli ingestemd met het wetsvoorstel van minister Donner van Justitie om de Penitentiaire beginselenwet te wijzigen zodat de mogelijkheden om meer gedetineerden in één cel te plaatsen worden uitgebreid. Met deze wetswijziging neemt de beschikbare celcapaciteit toe waardoor er minder gedetineerden vervroegd hoeven te worden vrijgelaten.
In de huidige Penitentiaire beginselenwet bestaat al de mogelijkheid om in bepaalde regimes gedetineerden samen te plaatsen in één cel. Door de wetswijziging wordt dit uitgebreid. De nieuwe wet richt zich met name op de categorie preventief gehechten en kortgestraften die in de huizen van bewaring verblijven.
Het IVA in Tilburg heeft onderzoek gedaan naar het meerpersoonscelgebruik in de zeven inrichtingen die nu al zijn begonnen met het plaatsen van twee personen in een cel. Daaruit is naar voren gekomen dat wat betreft de arbeidsomstandigheden, de veiligheid en het welbevinden van het personeel er onvoldoende aanleiding is om af te zien van landelijke invoering van meerpersoonscelgebruik in de huizen van bewaring.
----

07 jul 04 14:55