Gemeente Amsterdam

Noord Holland maakt websites toegankelijk voor gehandicapten 7 juli 2004 - Drempels weg
De websites van o.a RTV Noord Holland en de Provincie Noord Holland worden beter toegankelijk voor mensen met een handicap. Vertegenwoordigers van deze en andere Noord Hollandse organisaties zullen daartoe op woensdag 7 juli op het stadhuis van Amsterdam een verklaring ondertekenen tijdens een persconferentie van Drempels Weg in aanwezigheid van wethouder ICT Frits Huffnagel.

Op 26 mei installeerde wethouder Frits Huffnagel van Amsterdam de vier ambassadeurs van Drempels Weg in de provincie Noord Holland. Michael Attas (motorische handicap), Bart van Blokland (verstandelijke beperking), Anja Kaaik (visuele handicap) en Stefan Russel (auditief handicap) hebben bijna 2 maanden lang campagne gevoerd voor een betere toegankelijkheid van het internet. Woensdag 7 juli maken de ambassadeurs tijdens een persconferentie op het stadhuis in Amsterdam de resultaten van hun inspanningen bekend.

Drempels Weg boekt succes

Tijdens de persconferentie zullen vertegenwoordigers van uiteenlopende Noord Hollandse organisaties een intentieverklaring tekenen, waarmee zij aangeven dat zij hun websites beter toegankelijk zullen maken voor gehandicapten. Twee jaar geleden verklaarde de gemeente Amsterdam zich al bereid haar site aan te passen. Woensdag zullen onder meer de Gemeente Bussum, Purmerend en Alkmaar, de Provincie Noord Holland en RTV Noord Holland dit voorbeeld volgen.

Internet uitkomst voor gehandicapten

Internet is voor mensen met een handicap een uitkomst. Het medium stelt hen in staat om hun leven veel zelfstandiger in te richten. Voor een visueel gehandicapte betekent het internet een sneller en veel uitgebreider alternatief voor de braillebibliotheken, terwijl een auditief gehandicapte dankzij mail en chat kan communiceren zonder doventolk. Veel websites zijn echter slecht toegankelijk voor mensen met een handicap. Drempels Weg, een activiteit van het Landelijk Bureau Toegankelijkheid, streeft ernaar zoveel mogelijk websites toegankelijk te maken en aandacht te vragen voor het belang van een voor iedereen toegankelijk internet. Actuele informatie over Drempels Weg is te lezen op www.drempelsweg.nl .

Campagne Drempels Weg

Met de laatste provincie Noord Holland sluit Drempels Weg haar regionale campagne succesvol af. Opbrengst na twee jaar: bijna 350 organisaties hebben, door het ondertekenen van een intentieverklaring, verklaard hun internetsite te verbeteren. Drempels Weg beschikt over 42 enthousiaste ambassadeurs door het hele land, die acties ondernemen om het internet beter toegankelijk te maken. Bovendien hebben de burgemeesters van de volgende grote steden zich actief aan de campagne verbonden: burgemeester Jacques Wallage (Groningen), Gert Leers (Maastricht), Annie Brouwer-Korf (Utrecht), Guusje ter Horst (Nijmegen) Ivo Opstelten (Rotterdam), wijlen Johan Stekelenburg (Tilburg), Anneke van Dok-van Weele (Vlissingen), Jan Mans (Enschede), Dineke van As-Kleijwegt (Assen), Chris Leeuwe (Lelystad) en ex-burgemeester Margreet de Boer (Leeuwarden). Drempels Weg ontwikkelt op dit moment een waarmerk. Op 8 oktober 2004 wordt tijdens het Toegankelijkheidsfestival in de Heineken Musical Hall te Amsterdam het eerste waarmerk uitgereikt.

© Gemeente Amsterdam