VERENIGING EIGEN HUIS
http://www.eigenhuis.nl

EIGEN HUIS: Introductie Eigen Huis Marktindicator

EIGEN HUIS MARKTINDICATOR MAAKT VERTROUWEN IN WONINGMARKT ZICHTBAAR

Amersfoort, 7 juli 2004

Vereniging Eigen Huis introduceert vandaag de Eigen Huis Marktindicator(c). Dit is een nieuwe graadmeter voor het vertrouwen dat consumenten hebben in de koopwoningenmarkt. De Eigen Huis Marktindicator is de ontbrekende schakel in de bestaande gegevens over de woningmarkt en hulpmiddel bij de (ver)koopbeslissing. Met de indicator kunnen kopers en verkopers hun mogelijkheden en de ontwikkelingen in de markt beter inschatten. De Eigen Huis Marktindicator zal voortaan ieder kwartaal worden gepubliceerd.

Over de ontwikkelingen op de woningmarkt is veel feitelijke informatie beschikbaar (onder meer van CBS, Kadaster en NVM). Deze informatie grijpt echter vooral terug op het verleden. Wat tot op heden ontbreekt, is een goede indicator voor de stemming op de woningmarkt en de verwachtingen voor de toekomst. De veelgebruikte CBS-index van het consumentenvertrouwen is voor dat doel te algemeen van aard. De gevoelstemperatuur op de woningmarkt wijkt daardoor wezenlijk af van de werkelijke ontwikkelingen. Ondanks het negatieve sentiment dat de CBS-index sinds 2001 laat zien, heeft het prijsniveau op de woningmarkt verrassend goed stand gehouden. De daling van de huizenprijzen, die door een aantal gerenommeerde instellingen werd voorspeld, is tot op heden uitgebleven.

De Eigen Huis Marktindicator is gebaseerd op onderzoek dat representatief is voor de gehele woningmarkt (kopers, huurders en inwonenden). In het onderzoek wordt de consument gevraagd naar zijn mening en verwachtingen met betrekking tot de koop van woningen.

Bij de eerste meting laat de Eigen Huis Marktindicator een licht negatieve stemming zien. De indicator staat aan het einde van het tweede kwartaal op een waarde van 91, terwijl bij een waarde van 100 de markt door de consument als neutraal wordt beoordeeld. Opvallend is dat het onderzoek laat zien dat de consument meer vertrouwen heeft in de woningmarkt dan in de algemene economische situatie, die in het onderzoek wordt gewaardeerd op een waarde van 78.

De Eigen Huis Marktindicator is een hulpmiddel voor mensen die overwegen een huis te kopen of hun huis willen verkopen. Naarmate de waarde van de Eigen Huis Marktindicator lager ligt dan 100, zullen kopers meer tijd hebben om zich te oriënteren op het woningaanbod, zal er meer ruimte zijn voor prijsonderhandelingen en kan men kritischer zijn over het aanbod, bijvoorbeeld door het laten uitvoeren van een bouwkundige beoordeling. Voor verkopers kan een indicator die lager is dan 100 betekenen dat ze rekening moeten houden met een mogelijk langere verkooptijd en een ruimere prijsmarge.

Op langere termijn zal de Eigen Huis Marktindicator laten zien welke onderliggende factoren van invloed zijn op de mening van de consument. Zo lijkt het er bij de eerste meting al op dat de mediadiscussie in de maand mei over de hypotheekrenteaftrek de marktindicator heeft beïnvloed.

De Eigen Huis Marktindicator(c) is een initiatief van Vereniging Eigen Huis en wordt uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft.


---

Noot voor de redactie,