D66


VVD/D66 verwijten PVDA/CDA handjeklap voorzitterschap Europees Parlement


- Gemerek kandidaat-voorzitter EP voor Europese Liberalen -

De Europese Liberaal Democraten hebben vandaag Bronislaw Geremek voorgedragen als Voorzitter van het Europees Parlement. Geremek, voormalig Pools minister van Buitenlandse Zaken, verkreeg grote bekendheid als dissident onder het communistisch regime.

Jules Maaten (VVD) en Sophie in 't Veld (D66), beiden lid van de fractie van Europese Liberaal Democraten, zijn zeer tevreden met de voordracht. Geremek is een vrijheidsstrijder, een kandidaat van formaat zegt Maaten, geen vergelijk met de uiterst linkse socialistische kandidaat Borell (Spanje), of de competente maar onbekende Duitse conservatief Pöttering .

In 't Veld verklaart de Europese Liberaal Democraten doen niet mee met de achterkamertjespolitiek van socialisten en Christen Democraten. Wij willen de beste kandidaat voor het EP, gekozen in een open, eerlijke procedure .

Maaten en In 't Veld vinden dat CDA en PvdA de kiezers hebben bedot: stem CDA en je krijgt een onversneden socialist als EP Voorzitter. En een stem op Max van den Berg blijkt een stem op de conservatieve Pöttering te zijn , stellen de twee Europese Liberaal Democraten.

Het Europees Parlement kiest de nieuwe Voorzitter tijdens de eerste zitting in Straatburg op 20 juli.


---