Gemeente Heerlen

7 juli 2004

Heerlen wint in hogerberoep rechtszaak over gebiedsontzeggingen

De burgemeester van Heerlen heeft in 2002 wel degelijk terecht aan een inwoner van deze gemeente een viertal gebiedsontzeggingen opgelegd.

De betreffende burger heeft indertijd tegen de gebiedsontzeggingen bezwaar laten aantekenen. Toen dit ongegrond werd verklaard ging hij in beroep bij de rechtbank in Maastricht. Deze oordeelde eind vorig jaar dat één van de vier gebiedsontzeggingen gehandhaafd kon worden, maar haalde een streep door de overige drie. Bij twee van die drie zaken oordeelde de rechtbank dat de politiefunctio-naris die de gebiedsontzegging oplegde hiertoe formeel niet bevoegd was omdat publicatie van dit mandaat achterwege was gebleven. In politiek Heerlen ontstond hierover de nodige commotie, omdat de uitspraak zou betekenen dat ook alle andere gebiedsontzeggingen in een periode van ruim anderhalf jaar niet rechtsgeldig waren. Voor het Openbaar Ministerie was dit gegeven aanleiding om meer dan 400 strafzaken inzake over- treding van opgelegde gebiedsontzeggingen voorlopig niet aan de strafrechter voor te leggen. Dit had tot gevolg dat de openbare orde in het centrum van Heerlen onder grote druk kwam te staan, omdat enkele tientallen personen die bij het doorgaan van de strafzaken achter de tralies zouden ver-dwijnen tóch het straatbeeld in negatieve zin konden blijven bepalen.

Waarnemend burgemeester Hans Lurvink stelde zich, gesteund door zijn juridische afdeling, op het standpunt dat het publicatiegebrek door de rechtbank gepasseerd had kunnen en moeten worden. Hij ging daarom tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze vindt nu dat de gemeente het gelijk aan haar zijde heeft. In de op 7 juli gedane uitspraak beves-tigt de Raad van State dat de burgemeester met het nemen van de beslissingen op de bezwaarschriften van de burger het bevoegdheidsgebrek dat aan de oorspronkelijke gebiedsontzeggingen kleefde heeft hersteld. De uitspraak van de rechtbank wordt (ook voor de derde door Heerlen verloren zaak) door de Raad van State teruggedraaid, zodat de betreffende gebiedsontzeggingen nu als volkomen rechtsgeldig kunnen worden aangemerkt.

Saillant detail: de burger had hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank in de enige van de vier zaken die de gemeente had gewonnen. Dit hoger beroep wordt nu door de Raad van State ongegrond verklaard, zodat ook díe gebiedsontzegging recht overeind blijft. Overwegingen daarbij zijn onder meer dat de gebiedsontzeggingen berustten op de APV en de ge-bruiksinstructies, welke wettelijk zijn verankerd, zijn gepubliceerd en voldoende duidelijk en concreet zijn omschreven.
De opgelegde beperking wordt qua aard en duur gerechtvaardigd en proportioneel geacht.

De gemeente Heerlen is uiteraard tevreden met de uitspraak en ziet hierin tevens een bevestiging van de rechtsgeldigheid van de andere gebiedsontzeggingen die werden opgelegd vóórdat eind vorig jaar het publicatiegebrek daadwerkelijk werd hersteld.

Burgemeester Gresel heeft inmiddels het Openbaar Ministerie verzocht om de ruim 400 strafzaken van de plank te halen en alsnog aan de strafrechter voor te leggen.

GEMEENTE HEERLEN, Afdeling communicatie
Doyna Genet
(045) 56 04 070
d.genet@heerlen.nl

-----------------------
p e r s

p e r s

p e r s

---- --