Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Communicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 91

7 augustus 2004 .

Ambitie College Rotterdam: binnen tien jaar een fijnmazig glasvezelnetwerk

Het college van burgemeester en wethouders heeft de aanbevelingen van de Commissie Andriessen over het aanleggen van een glasvezelnetwerk in Rotterdam op hoofdlijnen overgenomen. Het College spreekt daarmee de ambitie uit om binnen tien jaar samen met marktpartijen alle huishoudens, bedrijven en instellingen in Rotterdam aan te sluiten op een snel en modern communicatienetwerk.

Met het glasvezelnetwerk beoogt het College de regionale economie te stimuleren. Rotterdam volgt de Commissie Andriessen die stelt dat een goed toegankelijke, toekomstvaste communicatie-infrastructuur voor een stad als Rotterdam even belangrijk is als een goede aansluiting van de stad via water, weg en spoor. Een direct effect van het netwerk is de toename in werkgelegenheid met circa 3.400 banen in de regio in tien jaar tijd. Verwacht wordt dat de verhouding directe-indirecte effecten 20-80 procent zal zijn. Het glasvezelnetwerk blijkt namelijk een belangrijke vestigingsfactor te zijn voor jonge professionals, kennisintensieve bedrijven, havengerelateerde bedrijven en bedrijven in de medisch-technologische sector.

De aanleg betreft een samenwerking tussen gemeente en bedrijfsleven. De gemeente heeft de rol van aanjager bij de realisatie van aftakkingen van het hoofdnetwerk naar afnemers zoals huishoudens en bedrijven. De aanleg en exploitatie van het hoofdnetwerk en de verbindingen naar het achterland moeten door de markt ingevuld worden. Voor de markt is ook een rol weggelegd bij de aanbieding van diensten zoals televisie, telefonie en internet.

De aanleg zal gefaseerd plaatsvinden. Voordat de glasvezel daadwerkelijk de grond in gaat, wordt er eerst een gedegen businesscase gemaakt die ook in de markt getoetst zal worden. De businesscase wordt opgesteld door het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam in samenwerking met partners en moet voor februari 2005 gereed zijn.

Op dit moment legt Rotterdam in de pilotgebieden Nesselande en het Lloydkwartier al buizen met glasvezel met als doel kennis en ervaring op te doen met een dergelijke infrastructuur. Op 1 januari 2005 zal het netwerk in Nesselande en Lloydkwartier operationeel zijn en kunnen bewoners en bedrijven internet, televisie en telefonie via het glasvezelnetwerk afnemen.

Het rapport De glazen Maas. Rotterdam, stad van de kansen dat de Commissie Andriessen in mei uitbracht, is te raadplegen op www.obr.rotterdam.nl en op www.rotterdam.nl.

Noot voor de redactie/