Ingezonden persbericht


Utrecht, 7 juli 2004
Jeugdzorg kan niet ingaan op eis bonden

Werkgevers in de jeugdzorg kunnen niet ingaan op de eis van de vakbonden over de (verdere) opbouw naar een 13e maand. De Maatschappelijk Ondernemers Groep, brancheorganisatie voor onder meer de jeugdzorg, wil een sociaal maar verantwoorde CAO Jeugdzorg afsluiten. Gelet op het beperkte budget in de jeugdzorg vinden de werkgevers het niet verantwoord op het verzoek van de bonden in te gaan. De vakbonden dreigen nu met een rechtszaak.

Centraal punt in de CAO-onderhandelingen is de opbouw naar een 13e maand. In 2002 is aan de CAO-tafel afgesproken dat over een periode van 6 jaar in fases een 13e maand wordt opgebouwd. De verdere opbouw is onderwerp van overleg bij (toekomstige) onderhandelingen. De CAO Jeugdzorg kent op dit moment een eindejaarsuitkering van 3,2 procent. Volgens eerder gemaakte afspraken zou deze in fases een 13e maand van 8,4 procent worden.

De Maatschappelijk Ondernemers Groep wil deze afspraak zoveel mogelijk handhaven, maar omdat de jeugdzorg op dit moment geen financiële ruimte heeft, kan de opbouw van 2004 niet verwezenlijkt worden.

De werkgevers in de jeugdzorg zien een eventuele rechtzaak met vertrouwen tegemoet. Bij de afspraak over de 13e maand hebben de werkgevers aangegeven dat de opbouw geen automatisme is, maar dat financiële ruimte noodzakelijk is.

Perscontacten:
Onno Hoorn, 030 - 298 35 61 of 06 - 21 84 73 72
-----------------------


---- --