Gemeente Tilburg

GO 0429

Datum
7 juli 2004

Stappegoor: trefpunt voor wonen, sporten, leren en ontspannen weer een stap dichterbij

Gemeente en consortium van marktpartijen tekenen intentieovereenkomst

De ontwikkeling en realisatie van een vernieuwd Stappegoorgebied met voorzieningen voor sport, wonen en leren was nog niet eerder zo dichtbij. Randvoorwaarde voor de gemeente is dat niet rendabele functies, zoals sport, mogelijk gemaakt worden door rendabele functies zoals woningen. Een consortium van marktpartijen onder leiding van Crapts Projektontwikkelingsmaatschappij wil het Masterplan Stappegoor integraal realiseren. Hiertoe is 7 juli 2004 een intentieovereenkomst getekend tussen gemeente en het consortium. De komende maanden vindt nader overleg plaats en wordt het masterplan verder uitgewerkt. Dit moet resulteren in een samenwerkingsovereenkomst met daarin afspraken over de feitelijke realisatie van het totale masterplan.

Voor het gemeentebestuur is het een randvoorwaarde dat Stappegoor kostenneutraal ontwikkeld wordt in een zogeheten gesloten exploitatie. In de afgelopen periode heeft de gemeente gesproken met de marktpartijen uit het gebied Stappegoor over de mogelijkheden om gezamenlijk tot uitwerking en realisatie van het masterplan te komen. Dit heeft geleid tot een intentieovereenkomst tussen de gemeente en een consortium van marktpartijen, bestaande uit Crapts Projektontwikkelingsmaatschappij, Hopman Interheem Groep en Rabo Vastgoed. Het voordeel van een consortium is dat afspraken gemaakt kunnen worden om het masterplan integraal te realiseren binnen de financiële gemeentelijke kaders (budgettair neutrale gebiedsexploitatie). Crapts heeft inmiddels bevestigd dat dit mogelijk is. Op basis van deze afspraken hebben de partijen er alle vertrouwen in dat alle functies, waaronder de schaatsaccommodatie, gerealiseerd kunnen worden. De komende maanden wordt het masterplan verder uitgewerkt. Hierna kan besluitvorming plaatsvinden over een samenwerkingsovereenkomst met afspraken over de feitelijke realisatie van het totale masterplan.

Het Masterplan Stappegoor voorziet in een totaalprogramma met een megabioscoop met 12-14 zalen, een dubbele sporthal van 100 bij 800 meter, een 400 meter schaatsbaan, de bestaande ijshal, het bestaande zwembad en een klimhal. Daarnaast is in diverse delen van het gebied ruimte voor woningbouw, aansluitend op het karakter van het gebied. In totaal gaat het daarbij om ongeveer 700 woningen. Ook worden ongeveer 500 studenteneenheden ontwikkeld. Bij de ontwikkeling wordt samenwerking gezocht met de reeds aanwezige sport- en onderwijsinstellingen. Met deze mix van functies ontstaat een aantrekkelijk nieuw Stappegoor. Het Masterplan Stappegoor is op 26 januari 2004 unaniem vastgesteld door de raad.



Gemeente Tilburg