Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 199 JU
Datum: 7 juli 2004

Aanpak gedoogbeleid provincie Fryslân

Gedeputeerde Staten hebben besloten haar gedoogbeleid kritisch te herzien. Aan de hand van onderzoeken en de evaluatie van het huidige gedoogbeleid is duidelijk geworden dat er soms impliciet gedoogd wordt, in meer en minder onschuldige situaties. Dit heeft te maken met beschikkingen of ontheffingen die (nog) niet zijn verleend, maar ook met situaties waarin de provincie op de hoogte had moeten zijn maar geen adequate actie onderneemt. Om het huidige gedoogbeleid te actualiseren en situaties waarin impliciet gedoogd wordt te voorkomen, wordt er nieuw beleid opgesteld. Daarvoor wordt eerst een startnotitie opgesteld. De startnotie wordt ter vaststelling aan Provinciale Staten voorgelegd.

Onderzoek en evaluatie gedoogbeleid

Op basis van landelijk beleid is actief gedogen alleen toegestaan als expliciet door middel van een schriftelijk besluit kenbaar is gemaakt dat niet tegen de overtreding zal worden opgetreden. Door middel van een literatuuronderzoek, een inventarisatieonderzoek en een evaluatierapport is het huidige gedoogbeleid van de provincie Fryslân in beeld gebracht. Er is bewust en kritisch gezocht naar mogelijk voorkomende gedoogsituaties op de onderzochte beleidsterreinen. In de praktijk ligt slechts aan een beperkt aantal situaties een schriftelijk en gemotiveerd gedoogbeleid ten grondslag ligt. Ook is er sprake van passieve gedooggevallen waarbij geen adequate belangenafweging heeft plaatsgevonden.

De actualisatie sluit aan bij het streven van de provincie om een consequent en vooral transparant handhavingsbeleid toe te passen. De provincie heeft al een begin gemaakt door jaarlijks voor al haar handhavingstaken één gezamenlijk handhavingsprogramma op te stellen. Belangrijk in het beleid is het handhaven van de regels; immers als er niet wordt opgetreden tegen schending van de regels is er sprake van gedogen. Legalisatie van een illegale situatie is alleen mogelijk, wanneer deze situatie binnen afzienbare tijd legaal kan worden en besluitvorming hierover in gang is gezet.

In de evaluatie kwamen passieve gedoogsituaties voor zoals een picknickbank die geplaatst is, waarvoor de ontheffing wel is aangevraagd, maar nog niet is verleend. Maar ook was sprake van een onderneming die geluidshinder veroorzaakte, waartegen de provincie niet expliciet is opgetreden.

Achtergrond

Het gedoogbeleid staat de laatste tijd steeds meer ter discussie. Aan de ene kant wordt van de provincie verwacht dat zij de regels handhaaft. Aan de andere kant kan gedogen in sommige gevallen ook gewenst en soms zelfs noodzakelijk zijn. De provincie heeft de mogelijkheid om in sommige gevallen onder voorwaarden te gedogen.


---- --