Provincie Friesland



PERSBERICHT

Nummer: 202 JA
Datum: 6 juli 2004

Gedeputeerde Staten stellen geld beschikbaar voor

informatie over Prohef (Van Elswijk) in Fryslân

Gedeputeerde Staten geven Stichting Prohef opdracht om in samenwerking met het Prohef Informatiecentrum Nederland (PIN) een brochure te maken waarin de praktijk van een experiment Prohef duidelijk wordt. Prohef (een afkorting van "productieheffing") is een andere financieringswijze van de sociale zekerheid; onder Prohef ontstaat een heffing op het resultaat van arbeid. De brochure moet als handleiding kunnen dienen voor gemeenten en bedrijven. In de brochure wordt praktisch en helder uitgelegd wat de kosten en baten van deelname zijn aan een experiment Prohef (ook wel Plan Van Elswijk genoemd, naar de bedenker) en wat de administratieve consequenties zijn. In oktober wordt de brochure opgeleverd. Daarna organiseert provincie Fryslân een bijeenkomst voor Friese gemeenten en bedrijven waarin aan de hand van de brochure het Prohef systeem wordt toegelicht. Geïnteresseerde partijen kunnen dan een concreet experiment met Prohef opstarten.

De andere financieringswijze van de sociale zekerheid volgens het Prohef-systeem gaat als volgt.. Op dit moment zijn de sociale lasten een heffing op arbeid. Ondernemers betalen per werknemer een afdracht aan de sociale fondsen waaruit uitkeringen worden gefinancierd van inactieven. Onder Prohef vervalt deze afdracht en moeten ondernemers een afdracht doen op basis van de toegevoegde waarde (winst) die zij behalen. Men gaat dan pas een afdracht betalen wanneer de nieuwe werknemer ook een toegevoegde waarde genereert. Het in dienst nemen van nieuwe werknemers is al aantrekkelijk wanneer zij ten minste een opbrengst genereren overeenkomstig hun loon (exclusief sociale lasten). Ook worden voor ondernemers de gevolgen van conjuncturele schommelingen met Prohef kleiner. Immers, bij een tegenvallende afzet zal ook de heffing dalen en bij extra afzet zal er sprake zijn van een toename van de heffing.

Er zijn twee belangrijke argumenten om nu opnieuw naar de mogelijkheden van een experiment Prohef te kijken:
- De economische conjunctuur is inmiddels omgeslagen waardoor we nu verkeren in een periode met toenemende werkloosheid. Mogelijkheden die er zijn om de werkloosheid te verminderen, verdienen serieuze aandacht en moeten nader worden bekeken. Prohef zou zo'n mogelijkheid kunnen zijn.
- Met de nieuwe Wet Werk en Bijstand (WWB) hebben gemeenten meer vrijheid voor het inzetten van de reïntegratiemiddelen (werkdeel uit de WWB) maar ook voor het inzetten van de uitgespaarde uitkeringsmiddelen (inkomensdeel uit de WWB) die zij overhouden wanneer meer mensen aan het werk zijn gegaan. Hierdoor is de medewerking van het ministerie van SZW aan een experiment Prohef niet meer noodzakelijk.

Eind jaren negentig is Provincie Fryslân bezig geweest om de randvoorwaarden die nodig zijn voor een experiment met Prohef rond te krijgen. Om verschillende redenen zag het ministerie van SZW af van het verlenen van medewerking aan een dergelijk experiment. Hierdoor heeft het zoeken naar mogelijkheden voor een experiment Prohef in Fryslân enige tijd stilgelegen.

Wat kunnen we verwachten van experiment met Prohef in Fryslân? Voor de provincie Fryslân ligt het doel van de experimenten in meer mensen aan het werk, hier en nu. In een eventueel experiment met Prohef wordt de inzet van arbeid goedkoper. Prohef biedt daardoor kansen voor meer werkgelegenheid in met name arbeidsintensieve bedrijven. De verwachting is dat hierdoor meer mensen aan de slag komen in met name laag-productieve arbeid. Het gaat daarbij niet alleen om mensen die minder productief zijn, maar het geeft ook kansen voor arbeid die niet direct bijdraagt aan de toegevoegde waarde van een bedrijf, zoals onderzoeksactiviteiten. Verder kan werken met het Prohef-systeem mogelijkheden bieden voor diensten die vrijwel alleen bestaan uit de inzet van menskracht en waar consumenten niet de kostprijs (bij hoge arbeidskosten) voor willen (of kunnen) betalen: bijvoorbeeld voor concerten en kunstuitingen maar ook voor bijvoorbeeld kappers, schoenmakers, schoonmakers, monteurs, elektriciens, enz. Een neveneffect kan zijn dat door de Prohef-systematiek het zwartwerken wordt beperkt. Daarnaast heeft Fryslân door de lage bevolkingsdichtheid voor bepaalde bedrijfstakken "economisch onrendabele gebieden". Het gaat daarbij om bedrijven die diensten verlenen direct aan de consument: bijvoorbeeld (openbaar) vervoer, winkels, postbezorging, maar ook onderwijs en zorg. Wanneer arbeid (in die gebieden) goedkoper is, zijn er meer gebieden die wel "economisch rendabel" zijn.

_________________________________________________________________________Meer informatie over dit persbericht is verkrijgbaar bij Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735. Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl. Meer informatie over Prohef is te vinden op www.prohef.nl


---- --