Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland


----------
Byrne wint Klim van Steenwijk in regen en wind

In regen en wind won Michael Byrne woensdagavond de Klim van Steenwijk over 51 km. Op de laatste beklimming zegevierde de 29-jarige Australiër in de eindsprint van een kopgroep van negen. Luc Bartholomeeussen uit België pakte de tweede plaats, derde werd Arjan Mombarg uit Vorden.

De jury had de koers, de derde van vijf wedstrijden in de Univé Topcompetitie, om reden van veiligheid op het natte parcours ingekort met 12 km (vijf ronden). "De heuvel maakte dat ik me weer een beetje thuis voelde," aldus winnaar Byrne. "In Australië zijn de parcoursen ook heuvelachtig. In Nederland heb ik tot nu toe alleen maar vlakke parcoursen gezien." Het was de derde Nederlandse zege dit seizoen voor Byrne. Door materiaalpech miste hij de start, maar de jury kon hem op grond van de reglementen een ronde vergoeding geven. Na enkele schermutselingen in de eerste ronden ontstond een kopgroep van elf. Daarin zaten behalve de drie podiumklanten ook Dimitri Deboel (België), Josh Wood (VS), Frank Fiers (België), Bob de Vries (Haule), Geert Plender (Kamperveen) en Philippe Boulard (Frankrijk); Glenn Focke (België) en Marcel Oosten (Oudehorne) moesten op de laatste klim afhaken. Zij finishten als tiende en elfde. Boulard werd gedeklasseerd van de zesde naar de negende plaats omdat hij in de laatste bocht Geert Plender vastgreep. Toen het in de tweede helft begon te regenen, was de definitieve slag gemaakt. De kopgroep verwierf een maximale voorsprong van twee minuten en tien seconden. Rondenlang was er een achtervolgende groep tussen koplopers en peloton, bestaande uit Erik Hulzebosch, André Klompmaker, Willem Hut, Wim Bos, Roy Boeve en Gerjan Last. Aanvankelijk zat Ingmar Berga uit Hoogeveen daar ook bij, maar hij gaf op. Deze volggroep werd weer teruggepakt door het peloton. De Fransman Cédric Michaud, die de eerste twee wedstrijden in de Topcompetitie won, stapte voortijdig uit. Arjan Smit ging niet van start om zijn nog maar net herstelde lies rust te gunnen. Eerste B-rijder werd zijn broer René Smit uit Staphorst (19e tussen de A-rijders). Als tweede B-rijder eindigde Stephan Wielinga uit Wolvega, als derde Frans van Winden uit Bergschenhoek.

Dames (32 km)
Elma de Vries uit Haule kwam bij de vrouwen als eerste over de streep. Haar ploeggenote Hilde Goovaerts uit België werd tweede, nationaal kampioene Foske Tamar van der Wal derde. Een groep van acht had zich losgemaakt van 24 gestarte dames. Daarbij zat ook de winnares uit de dames-2-categorie, Anniek ter Haar uit Dedemsvaart. Verder bestond de leidende groep uit Janneke Hut uit Haulerwijk, Mariska Huisman uit Andijk, Nienke Stenekes uit Damwoude en Jannitta Spigt uit Ede. Tweede bij de D2 werd Sigrid ter Haar uit Dedemsvaart, derde Baukje Bonnema uit Kollum.

C-rijders (32 km)
Gerard Pas triomfeerde bij de C-rijders, voor Rob Hadders uit Kraggenburg en Klaas van de Wal uit Harkema. Er was een kopgroep van zes, met daarin ook Christian Gert Hoen uit Wolvega, Gijs van Wijnen uit Gameren en Sytze van der Meulen uit Delft. Zij hadden ruim een minuut voorsprong op het peloton.

Veteranen (32 km)
Carlo van der Zwan uit Heerde werd winnaar bij de veteranen. Hij was vroeg in de wedstrijd meegegaan met de Vlaming Jean-Luc Ostyn, die was gedemarreerd. De twee wisten uit de greep van het peloton te blijven en kregen een maximale voorsprong van een halve minuut. Ostyn finishte als tweede. René van der Meulen uit Kampen legde beslag op de derde plaats, voor oud-schaatstoppers Egbert Post uit Groningen (4e) en Albert Bakker uit Scharmer (5e).

Karin Verhoef, SBN

Meer info: www.skatebond.nl


----------
Over de Univé competities

Univé Verzekeringen, hoofdsponsor van de Skatebond Nederland (SBN), heeft haar naam verbonden aan twee grote nationale skeelercompetities: de Univé Topcompetitie, bestaande uit vijf grote marathons op de weg en de Univé World on Wheels (WOW), bestaande uit zestien 'rondjes om de kerk'. Het 'rondje om de kerk', afgekeken van het wielercriterium, is de traditionele vorm waarin in Nederland skeelerwedstrijden worden georganiseerd. Deze wedstrijden worden al ruim vijftien jaar met groot succes georganiseerd vooral in Oost- en Noord-Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Purmerend en Westkapelle. Univé zorgt samen met de Skatebond Nederland voor animatie van het publiek rondom de WOW-wedstrijden. Ook wordt voorlichting gegeven over de skeelersport.


----------
Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl


----------


----------
Skatebond Nederland
www.skatebond.nl