Wageningen Universiteit

| |

|                                           |
|persbericht / nr. 2004-4, 7 juli 2004                |
Het verborgen leven van de bruinrotbacterie
Tropische bacterie blijkt beter bestand tegen Nederlands klimaat dan verwacht

In een project gefinancierd door de Europese Unie en uitgevoerd bij Plant Research International te Wageningen, is onderzoek gedaan naar het effect van koude op de overleving van de bruinrotbacterie (Ralstonia solanacearum). De resultaten van dit onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het internationale tijdschrift Phytopathology.

Celkleuringstechnieken tonen aan dat de bruinrotbacterie na blootstelling aan een temperatuur van 4(C blijft leven, ongeacht de blootstellingsduur. Ook kunnen de cellen zich bij deze temperatuur nog vermenigvuldigen in de gastheerplant. De bruinrotbacterie verliest echter het vermogen om zijn gastheer ziek te maken na langdurige blootstelling aan een temperatuur van 4(C.

Bruinrotbacteriën geïsoleerd uit niet zieke planten bleken bovendien niet meer in staat andere tomatenplanten te infecteren. Het vermogen tot ziek maken van gastheerplanten lijkt dus permanent verloren te gaan na blootstelling aan lagere temperatuur. Het wordt niet uitgesloten dat blootstelling aan 4(C resulteert in genetische veranderingen in de bruinrotbacterie. Dergelijke omstandigheden worden 's winters in Nederlands oppervlaktewater gehaald.

De bruinrotbacterie is van oorsprong een tropische bacterie, die zich ook weet zich te handhaven in het Nederlandse ecosysteem. Een jaar of tien geleden heeft de buruinrotbacterie zijn intrede gedaan in het Nederlandse ecosysteem. De bacterie heeft zich genesteld in bitterzoet, een plant die verwant is aan aardappel, dat groeit langs sloten en kanalen. Vanuit het oppervlaktewater waarlangs besmette bitterzoetplanten groeien, vormt de bruinrotbacterie een bedreiging voor de Nederlandse pootaardappelteelt.

Toekomstig onderzoek moet uitwijzen in hoeverre het onvermogen tot ziek maken van gastheerplanten doorbroken kan worden. Duidelijk is in ieder geval dat de bruinrotbacterie een verborgen leven leidt tijdens infectie van gastheerplanten bij lagere temperaturen. Het potentieel risico door besmetting van oppervlaktewater blijkt dus groter dan aanvankelijk werd verondersteld. De rol van bitterzoetplanten met betrekking tot ophoping, vestiging en adaptatie van de bruinrotbacterie in Nederland verdient hierbij extra aandacht. In de LNV kaderbrief van dit jaar over quarantaineziekten is ook aandacht besteed aan deze nieuwe quarantaine-organismen die zich aandienen in natuur en openbaar groen.