Enorme stijging aanbod studentenkamers

WOERDEN, 20040707 -- WOERDEN, - De kamernood is nog steeds erg groot maar op internetsite Kamernet.nl komt vraag en aanbod steeds dichter bij elkaar.



Kamernet.nl biedt kamers aan in alle studentensteden in Nederland. De afgelopen twee jaar is er er een enorme stijging in het aantal aangeboden kamers te zien.


In het derde kwartaal van 2003 werden er 6.345 kamers aangeboden terwijl er in het tweede kwartaal van 2004 12.170 kamers zijn aangeboden.


Kwartaal--------Kamers

2003-3-----------6.345

2003-4-----------8.569

2004-1----------11.632

2004-2----------12.170


In het tweede kwartaal van 2004 schreven zich 17.000 mensen in op Kamernet.nl.


De stijging van het aanbod is volgens Kamernet.nl
veroorzaakt door de volgende punten:


Stijging aantal particuliere verhuurders

Het lijkt of meer particulieren een kamer in hun woning verhuren om hun woonlasten te drukken. Dit viel ons vorig jaar voor het eerst op. We zullen deze trend in de gaten houden en in de toekomst meer informatie bieden voor particulieren die kamers aan studenten willen verhuren.


Prominentere rol Kamernet.nl

De site is met haar grote bestand van woningzoekenden een prima alternatief voor een traditioneel kamerbureau, waardoor het aanbod steeds meer gecentraliseerd wordt.


Tevreden klanten

Regelmatig worden er kamers aangeboden door mensen die hun kamers in eerste instantie via ons hebben gevonden, en nu weer een nieuwe huurder zoeken.


Werkwijze

De werkwijze is simpel. Een verhuurder biedt op de website gratis een kamer aan. Deze wordt vervolgens gecontroleerd door de beheerders. Na goedkeuring wordt de kamer per e-mail of SMS verstuurd aan de leden en kunnen geïnteresseerde leden via de site op de kamer reageren.


Succes

Het succes van dit systeem heeft volgens de twee oprichters alles te maken met het feit dat huurders vanuit hun luie stoel kunnen reageren en verhuurders zelf kunnen bepalen aan welke student zij hun kamer willen verhuren, zonder dat enige partij courtage hoeft te betalen. Veel eigenaren van panden laten de studenten zelf kiezen wie ze bij de groep willen hebben, zo ontstaat er een democratisch systeem waarbij mensen gekozen worden in plaats van het meer traditionele systeem met wachtlijsten.


Het idee

Het idee voor de website Kamernet.nl ontstond twee jaar geleden toen Nathan Skwortsow (26) een kamer zocht in Utrecht. Hij baalde van de hoge courtagekosten die hij bij commerciële kamerbureaus moest betalen. Samen met zijn studiegenoot Rob Koster (26) besloot hij studenten via internet aan kamers te helpen.


Ze verstuurden persberichten naar verschillende kranten en vanaf dat moment kwamen de eerste aanbiedingen voor kamers op de website binnen. Nu ruim 4 jaar na de start van Kamernet.nl heeft de site ruim 350.000 leden.


Op Kamernet.nl worden niet alleen veel kamers aangeboden, er zijn ook al bijna 50.000 oproepjes op de site geplaatst door kamerzoekenden, waarvan er tienduizenden zijn beantwoord.


Inmiddels zijn Nathan en Rob aan een tweede project begonnen, de datingsite Lexa.nl. Nu een jaar na de start van Lexa.nl heeft de site ruim 148.000 leden en komen er elke dag zo'n 700 singles bij.