Rijksvoorlichtingsdienst

Titel: RVD: Koenigs-tentoonstelling

Afzender: RVD/DG Rubriek: Binnenland Datum en tijd: 25-06-2004 09:35

MEDEDELING VAN DE RIJKSVOORLICHTINGSDIENST

PRINS VAN ORANJE EN PRINSES MAXIMA MET PRESIDENT VAN OEKRAINE BIJ OPENING KOENIGS-TENTOONSTELLING

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima wonen samen met president Kuchma van Oekraïne op donderdag 8 juli de opening bij van de Koenigs-tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Ook minister-president Balkenende is bij de opening aanwezig. De tentoonstelling laat de 139 tekeningen en drie prenten zien, die recentelijk in Kiev zijn geïdentificeerd als vermiste werken uit de collectie van Franz Koenigs. In april 2004 werden de tekeningen in Kiev tentoongesteld. Minister-president Balkenende opende die expositie samen met President Kuchma. De tekeningen blijven na afloop van de tentoonstelling in Museum Boymans Van Beuningen in Nederland. De collectie wordt beheerd door Instituut Collectie Nederland.

Franz Koenigs legde tussen 1920 en 1935 een encyclopedische kunstverzameling aan van tekeningen en schilderijen van Franse, Duitse, Italiaanse en Hollandse meesters uit de periode 1500 tot 1900. Een belangrijk deel van de collectie werd tijdens de invasie en bezetting van Nederland in 1940 door het nazi-regime overgebracht naar Duitsland. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog verdween vanuit Duitsland een deel van de tekeningen naar de toenmalige Sovjet-Unie. Door de jaren heen zijn honderden tekeningen teruggevonden in onder meer depots van musea in Dresden, Leipzig en Moskou. In 1987 gaf de regering van de toenmalige DDR de 33 tekeningen die zich nog in Leipzig en Dresden bevonden officieel terug aan Nederland. Daarnaast zijn enige individuele tekeningen teruggekeerd uit andere landen.

Recentelijk werd duidelijk dat 139 van de vermiste tekeningen in 1947 naar Kiev waren overgebracht om vervolgens in de jaren zestig te worden opgeslagen in het Bohdan and Varvara Khanenko Museum of Arts. Daar werden de kunstwerken eind 2003 geïdentificeerd als onderdeel van de Koenigs collectie. De Oekraïense regering heeft de Nederlandse eigendomsclaim erkend en is bereid gebleken de tekeningen aan de Nederlandse staat terug te geven.

Alle tekeningen hebben nog hun originele passe-partouts en verkeren in goede staat. Het zijn tekeningen van Duitse meesters uit de zestiende eeuw, waaronder Lucas Cranach, Hans Holbein de Oude, Hans Baldung Grien, Adam Elsheimer, Wolf Huber, Sebald Beham, Jost Amman en Augustin Hirschvogel. Van uitstekende kwaliteit is een incomplete serie van zes apostelen door Hans Holbein de Jongere.

De tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen gaat voor het publiek open op 9 juli en duurt tot en met 26 september 2004.