Nederlands Uitgeversverbond

BREIN treedt op tegen internationaal piraterijnetwerk

Naar aanleiding van informatie die werd verschaft door het Department of Justice - Criminal Division, Computer Crime & Intellectual Property Section - van de Verenigde Staten, vond op 21 april 2004 in een achttal landen, waaronder Nederland, een grootscheepse strafrechtelijke actie plaats tegen internet-piraterij. Daarbij werden diverse woningen doorzocht.

De genoemde informatie heeft betrekking op internationale criminele organisaties die zich door middel van computers en het internet bezighouden met grootschalige en wereldwijde uitwisselingen van illegale kopieën van digitale, auteursrechtelijk beschermde bestanden. Deze organisaties staan in de internetwereld bekend als de zogenoemde Warez-groepen, die onder meer actief zijn via universiteiten omdat zij daar de beschikking hebben over zeer snelle netwerkverbindingen.

Een bekende Warez-groep is Fairlight. Dit is een van de oudste en bekendste groepen binnen de Warez-scene. De groep bestaat sinds het midden van de jaren negentig en heeft de reputatie dat ze verantwoordelijk is voor het kraken van diverse vormen van technische beveiliging van digitale dragers. Het gaat daarbij vooral om de bescherming van populaire en hoogwaardige entertainment software, zoals computerspellen. Fairlight is verder bekend als een van de weinige Warez-groepen die op financieel gewin zijn gericht. Door opsporingsambtenaren van de FBI is onderzoek verricht naar de activiteiten van Fairlight. Hierbij zijn IP-adressen van door Fairlight gebruikte computers vastgesteld. Daarmee konden de fysieke locaties van de computers worden achterhaald. In enkele gevallen bleek het te gaan om in Nederland aanwezige FTP-servers, die voor opslag en transport van illegale programmatuur bleken te worden gebruikt.

Hierdoor ontstond het vermoeden dat een aantal in Nederland verblijvende verdachten samen met in het buitenland woonachtige personen een organisatie vormen die auteursrechtelijk beschermde werken ter verveelvoudiging of ter verspreiding in het bezit heeft. Er is nader onderzoek verricht naar de personen en de locaties die in relatie staan tot de eerder vermelde IP-adressen. Hieraan werd op woensdag 21 april 2004 gevolg gegeven. Om drie uur 's middags vonden in een 14-tal Nederlandse woningen doorzoekingen plaats door de FIOD-ECD. Daarnaast is aan enkele universiteiten verzocht om opgeslagen gegevens die in relatie staan tot de bekende IP-adressen uit te leveren. Het onderzoek vond in alle medewerkende landen tegelijkertijd plaats.

Ook de Stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (BREIN) was indirect betrokken bij de actie. BREIN doet zelf ook onderzoek naar soortelijke inbreuken en meldt die aan netwerkbeheerders onder andere van universiteiten. Bij Warez-groepen is het optreden lastig, omdat het gaat om grootschalige (inter)nationale netwerken van samenwerkende personen die anoniem opereren en zonder strafrechtelijke opsporing moeilijk te traceren zijn.