Nederlands Uitgeversverbond

Reprorecht introduceert regeling bedrijfsleven voorzichtig

Op 18 maart 2004 werd de Introductieregeling Reprorecht Bedrijfsleven ondertekend. Stichting Reprorecht kan bij het bedrijfsleven, als het aan VNO-NCW en MKB Nederland ligt, ten minste 15 miljoen euro op jaarbasis incasseren, waarbij de jaren 2003 en 2004 in één keer kunnen worden geïncasseerd (zie voor meer informatie www.reprorecht.nl). Maar om dat te realiseren, moet er veel gebeuren.

Een informatieve mailing is verzonden aan 600 brancheorganisaties. De bedrijven die in 2003 hebben betaald, hebben een brief gekregen waarin is aangekondigd dat creditering plaatsvindt en het betaalde bedrag zal worden verrekend met het forfaitaire bedrag dat is vastgesteld volgens de tarieftabel. In overleg met de monitorgroep, waarin Stichting Reprorecht, VNO-NCW en MKB Nederland samenwerken, is een pilot mailing met facturering volgens de regeling aan 1.000 bedrijven met twintig werknemers of meer gezonden en zijn meer dan 15.000 notas verrekend en gecrediteerd. De pilot moet worden geëvalueerd en een tweede pilot zal volgen. Het blijkt een enorme klus om de tarieftabel met grootteklassen van ondernemingen op grond van de CBS-gegevens te implementeren, want de werkelijkheid blijkt altijd anders te zijn, zeker als aan deze gegevens financiële consequenties worden gekoppeld.

Stichting Reprorecht heeft er goede hoop op dat het in samenwerking met VNO-NCW en MKB Nederland goed komt, maar waakt in dit stadium nog voor optimistische berichten over de haalbaarheid van het overeengekomen incassoniveau. Daarvoor is het nog te vroeg en moet er nog veel gebeuren.