Nederlands Uitgeversverbond

20 jaar Stichting Auteursrechtbelangen

In 1983 nam een aantal organisaties (o.a. Buma/Stemra, NVPI en de KNUB) het initiatief voor een bundeling van instellingen en organisaties die een belang hebben en betrokken zijn bij het auteursrecht. Er werd een werkgroep ingesteld, die een werkdocument voorbereidde met uitgangspunten en beleidslijnen. Deze werkgroep bestond uit Willem Dijkhuis, Laurens van Krevelen, Frits Oppenoorth, Paul Solleveld en Rob Veltman Fruin.

Op 3 juli 1984 werd de Stichting Auteursrechtbelangen opgericht met 16 deelnemende organisaties, anno 2004 zijn dat er 26, waaronder het NUV.

De doelstelling van de Stichting is een samenhangende belangenbehartiging en positionering van het auteursrecht in ruime zin als juridisch, economisch en cultureel gegeven bij overheid, politiek en publiek.

Op 3 juli 2004 bestaat de Stichting twintig jaar. In die twintig jaar is er heel veel gebeurd waarbij de Stichting direct of indirect was betrokken: onder meer de oprichting van de Stichting Auteursrechtmanifestaties, die vele goede voorlichtingsprojecten tot stand heeft gebracht, een Wet op het leen- en verhuurrecht, de oprichting van Stichting Leenrecht (door de Stichting Auteursrechtbelangen), een wettelijke regeling voor de thuiskopievergoeding, de invoering van de Wet op de Naburige Rechten, de totstandkoming van talrijke Europese richtlijnen, waaronder een Richtlijn tot harmonisatie van enkele belangrijke aspecten van auteursrecht en naburige rechten in de Informatiemaatschappij, en de implementatie daarvan in Nederland.
Reden voor de Stichting om daarbij stil te staan met een feest en een jubileumuitgave voor haar vele relaties: Het belang van auteursrecht, 25 jaar Stichting Auteursrechtbelangen: 1984 2009. Een prachtig vormgegeven en geĂŻllustreerde bundel met een overzicht van 20 jaar auteursrechtbelangen, waarin wordt teruggeblikt, maar ook voouitgekeken tot 2009. In de bundel is een twintigtal interviews opgenomen met makers en belangenbehartigers, met o.a. Joost Nijsen en Laurens van Krevelen.
Belangstellenden die een exemplaar van deze uitgave in hun bezit zouden willen hebben, kunnen zich melden bij het secretariaat juridische zaken van het NUV (zolang de voorraad strekt).

Tijdens de feestelijke viering van het twintigjarige jubileum was er een grote en zeer verdiende verrassing voor Rob Stuyt, vanaf de eerste dag de voorzitter van de Stichting. Hij werd namens de World Intellectual Property Organisation (WIPO) onderscheiden voor zijn grote verdiensten voor de belangenbehartiging op het terrein van het auteursrecht met de creativity award.