Stadsdeel Amsterdam-Noord

Kwaliteitscertificaat voor het Vogelnest

Donderdag 8 juli onthult wethouder Aboutaleb het kwaliteitscertificaat dat basisschool het Vogelnest uit Amsterdam-Noord van het Ministerie van Onderwijs heeft gekregen. Het gaat om de zogenaamde TOM-plaquette met bijbehorende oorkonde. TOM staat voor Teamonderwijs op Maat. Dit betekent dat teams gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het leerproces van een aantal leerlingen. Elk teamlid heeft daarbinnen zijn eigen taken, verantwoordelijkheden en deskundigheid. De leerlingen werken zoveel mogelijk op eigen niveau en tempo. Samenwerking speelt een belangrijke rol binnen deze nieuwe vorm van onderwijs.

Teamonderwijs Op Maat is een ontwerpproces voor leren: het geeft invulling aan eigentijds onderwijs. Met meer individuele aandacht voor leerlingen en een gemotiveerd en inspirerend onderwijsteam. De leerlingen krijgen hierbij meer verantwoordelijkheid voor hun eigen leerproces. TOM geeft richting en ondersteuning aan deze nieuwe manier van leren. Naast het Vogelnest hebben 23 andere scholen in Nederland het certificaat behaald. De scholen zijn beoordeeld op het personeelsbeleid, de organisatie van het onderwijs, de leeromgeving en het verandermanagement.

GeertJan Nelson, directeur van het Vogelnest: We merken dat door onze verbeterde vormen van teamonderwijs de kinderen het leren leuker gaan vinden. Dit komt niet alleen doordat we op een actievere manier en op maat onderwijs geven, maar omdat het voor hun ook leuk is om betere resultaten te halen.

Kijk voor meer informatie over het TOM-project op www.teamonderwijs.nl