Artsen zonder Grenzen


SHO openen giro 555 voor hulp aan Darfur
donderdag 8 juli 2004

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben besloten om giro 555 open te stellen voor noodhulp aan de slachtoffers van het conflict in Darfur, in het westen van Soedan. Door het geweld in de regio zijn al minimaal 10.000 mensen omgekomen en zijn ruim 1 miljoen mensen op de vlucht geslagen; voor overleving zijn zij volledig afhankelijk van hulp van buitenaf. Ruim110.000 mensen zijn op de vlucht voor het geweld de grens met buurland Tsjaad overgetrokken, op zoek naar een veilige plek; duizenden wachten nog aan de grens. Onder het motto Help de slachtoffers in Darfurvragen de SHO het Nederlandse publiek om financiële steun voor de vluchtelingen en de overige getroffenen. Met hulp van de publieke en de commerciële omroepen zal vanaf woensdag via TV- en radiospots, via dagbladadvertenties en de actiewebsite www.giro555.nl het Nederlandse publiek gevraagd worden om donaties over te maken op gironummer 555, ten name van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), Den Haag.

Alle deelnemers van de SHO zijn zelf en met hulp van lokale partners al maandenlangactief met noodhulpverlening in Darfur en in Tsjaad. Ontheemden in Darfur krijgen voedselhulp, kleding, muskietennetten en tentzeilen, terwijl ook water- en sanitaire voorzieningen worden opgezet. Kinderen krijgen bijvoeding en worden ingeënt om de uitbraak van besmettelijke ziekten te voorkomen. Kinderen die door de vlucht hun familie zijn kwijtgeraakt, worden opgevangen en zo mogelijk herenigd met de ouders. Ook in Tsjaad worden vluchtelingen opgevangen en voorzien van voedsel en drinkwater. Echter, om alle vluchtelingen te kunnen helpen, hebben de hulporganisaties de komende maanden nog veel geld nodig.

De crisis in Darfur startte begin 2003 toen twee rebellengroepen in Darfur in opstand kwamen tegen de centrale regering. De regering sloeg met militaire middelen terug en gewapende milities hebben door moord, verminking, verkrachting en het platbranden van dorpen in anderhalf jaar tijd zeker een miljoen mensen in Darfur van huis en haard verdreven. Het gebied was lange tijd afgesloten voor hulpverleners en media; ook nu nog is in afgelegen gebieden de toegang tot de slachtoffers beperkt. De naderende regentijd kan de hulpverlening de komende tijd ernstig bemoeilijken.

Via de website www.giro555.nlkunnen geïnteresseerden op de hoogte blijven van de hulpverlening aan Darfur en het verloop van de Nationale Actie. Vragen kunnen worden gesteld via telefoonnummer
070-3339444 en via helpdarfur@unicef.nl.
De Samenwerkende Hulporganisaties zijn een samenwerkingsverband, dat in tijden van grote crises aandacht vraagt en fondsen werft voor een rampsituatie. De SHO bestaan uit: Artsen zonder Grenzen, Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Novib, Stichting Vluchteling, TEAR fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland. Momenteel is Unicef Nederland voorzitter van de SHO.
---