Gemeente Apeldoorn

Gemeente voert lik-op-stuk-beleid

60,- bij verkeerd aanbieden van afval

De gemeente Apeldoorn is van mening dat verkeerd aanbieden van afval sneller en effectiever moet kunnen worden vervolgd. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom besloten een jaar lang bij het verkeerd aanbieden van afval het lik-op-stuk principe te hanteren.

Na vaststelling van de overtreding volgt onmiddellijk optreden.

Particulieren die betrapt worden ontvangen binnen acht werkdagen een aanmaning op de mat en krijgen twee weken de tijd om het bedrag van 60 euro te betalen. Bij niet tijdige betaling, volgt een proces van invordering via een gerechtsdeurwaarder. De gemeente treedt op bij:

- het op de verkeerde dag ter inzameling aanbieden van afval;
- het op de verkeerde plaats ter inzameling aanbieden van afval;
- het op de verkeerde wijze ter inzameling aanbieden van afval.
Met het idee van lik-op-stuk-beleid hoopt de gemeente adequaat te kunnen optreden tegen afvalovertredingen.

De milieuopsporing medewerkers van de gemeente deelden al processen-verbaal uit voor het verkeerd aanbieden van afval. De afwikkeling van deze boetes gebeurde via het Openbaar Ministerie en duurde enige tijd. Met het toepassen van spoedeisende bestuursdwang heeft de gemeente Apeldoorn een instrument in handen waarmee zij zelfstandig de aanmaningen kan sturen en innen en daardoor niet meer afhankelijk is van het Openbaar Ministerie voor de afwikkeling ervan. De gemeente kan hierdoor sneller optreden en verwacht dat deze lik-op-stuk maatregel een preventieve uitwerking zal hebben.

Voor het laatst bijgewerkt op: 8-jul-2004 09:54