Ministerie van Justitie

Dader van meisjesbesnijdenis strafbaar

De Tweede Kamer heeft unaniem Ingestemd met een amendement van PvdA kamerlid Meld Wolfsen om vrouwenbesnijdenis voor iedereen die in Nederland woont strafbaar te stellen. Vervolging van de dader van meisjesbesnijdenis moet altijd mogelijk zijn. Ook als het meisje besneden is in een land waar dat volgens de wetten van dat land niet strafbaar is.

Tot nu toe was vervolging alleen mogelijk als de besnijdenis in Nederland had plaatsgevonden. Besnijdenis wordt voortaan expliciet genoemd als vorm van zware mishandeling. Wie zich daaraan schuldig maakt of daarbij betrokken is, kan maximaal acht jaar cel krijgen. Voor ouders geldt bovendien dat zij extra zwaar gestraft kunnen worden. Als zij met voorbedachte rade hun dochters deze ingreep laten ondergaan kunnen zijn maximaal twaalf jaar de cel in, aldus het amendement.

Als het aan Wolfsen ligt, wordt die ook opgelegd. Het belangrijkste is volgens het Kamerlid de afschrikking en die kun je alleen hardmaken als je de straf ook daadwerkelijk oplegt. Het amendement van de PvdA werd vorige week in een hele reeks stemmingen voor de zomervakantie goedgekeurd. Het voorstel gaat nu naar de Eerste Kamer.

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 08-07-2004