EDUKANS

64 Pabo-studenten gaan lesgeven in India

Op donderdag 8 juli vertrekken 64 pabo-studenten voor 12 dagen naar India in het kader van de Edukans Onderwijsexpeditie. De studenten studeren aan elf verschillende pabo's door heel Nederland. In India bezoeken de studenten pabo's en ze ontmoeten leeftijdgenoten. Ook geven ze les op basisscholen in de stad en op het platteland. Terug in Nederland zullen ze de leerlingen op hun stagescholen voorlichten over het onderwijs in India en voeren ze actie voor Indiase onderwijsprojecten.

De Edukans Onderwijsexpeditie is door ontwikkelingsorganisatie Edukans opgezet om studenten in Nederland te betrekken bij ontwikkelingssamenwerking. Die betrokkenheid uit zich niet alleen in geld. Edukans vindt vorming even belangrijk als fondsenwerving. Hulp alleen is niet genoeg, het gaat ook om respect voor andere culturen en betrokkenheid bij mensen die in de problemen zitten. Ver weg, maar ook dichtbij. Dit jaar wordt de Edukans Onderwijsexpeditie voor de tweede keer gehouden, het concept van de actie is gebaseerd op het succesvolle internationaliseringsproject Edukans Going Global voor het voortgezet onderwijs.

De studenten krijgen een druk programma voorgeschoteld. Het onderwijs staat dagelijks centraal. Na een introductie van het Indiase onderwijssysteem gaan de studenten in kleine groepjes bij basisscholen op bezoek. Ook zullen ze zelf voor de klas staan en de lessen nabespreken met hun Indiase collega-studenten. Tijdens trainingsdagen kregen de Nederlandse studenten informatie over de te verwachten situaties op de Indiase scholen. Aan de hand daarvan hebben zij hun lessen voorbereid. Ook hebben ze een speciaal lesprogramma met sport en spel voor straatkinderen ontwikkeld. Het totale reisprogramma is te vinden op: www.edukans.nl.

12)Alle deelnemers zijn ingedeeld in expeditieteams. Voorafgaand aan de reis hebben de studenten al allerlei acties gevoerd. Terug in Nederland proberen de teams zelf zoveel mogelijk publiciteit te genereren voor de onderwijssituatie in India en voor hun eigen acties. Zo betrekken ze zelf ook nog eens duizenden basisschoolleerlingen bij de Indiase ontwikkelingsproblematiek. Hulp voor onderwijs in India is hard nodig, want 1 op de 4 kinderen is nog verstoken van deze basisbehoefte. Bovendien laat de kwaliteit van het onderwijs aan kansarmen en op het platteland nog veel te wensen over.

15)De expeditieleden vertrekken donderdag 8 juli in twee ploegen vanaf Schiphol en komen dinsdag 20 juli terug. Op de website www.edukans.nl wordt vanaf maandag 12 juli regelmatig verslag gedaan van de belevenissen en ervaringen van de studenten in India.

De Edukans Onderwijsexpeditie wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van ICCO.