Gemeente Amsterdam

Studentenboot loopt haven Amsterdam binnen
7 juli 2004 - Westerpark

Vanuit de Griekse havenstad Piraeus is momenteel het cruiseschip Rochedale One onderweg naar Amsterdam, waar de afronding van de verbouwing tot studentenhuisvesting zal plaatsvinden. De verbouwing van het schip, waarin 194 studenten bij het begin van nieuwe studiejaar een kamer kunnen vinden, is een project van de Amsterdamse woningcorporaties Rochdale en AWV en studentenhuisvester DUWO.

Het schip arriveert donderdag 8 juli in de Amsterdamse haven, waarna het voorlopig een plaats krijgt op een werf in Amsterdam-Noord. Hier wordt de verbouwing tot studentenhuisvesting verder afgerond, waarna het begin september naar de Houthavens in Westerpark zal varen, waar het aan een nog aan te leggen steiger wordt afgemeerd. Het schip wordt in Nederland verder afgebouwd, omdat er in Griekenland geen vakmensen beschikbaar zijn vanwege de de bouw van de voorzieningen van de Olympische Spelen.

Na de verbouwing heeft het schip 194 studentenkamers van ruim 13 m2. Het merendeel daarvan beschikt over eigen toilet en douche. De bewoners van veertig kamers hebben een eigen wastafel en delen andere sanitaire voorzieningen met medebewoners. Koken aan boord gebeurt gemeenschappelijk in zeventien keukens, één per twaalf bewoners. In een grote gemeenschappelijke ruimte is een restaurant/bar gevestigd en voor de nodige buitenlucht kunnen de bewoners terecht op een ruim zonnedek. Ook is er een gemeenschappelijke ruimte met wasmachines en is iedere hut voorzien van een internetaansluiting. De meeste kamers krijgen een kabelaansluiting voor televisie. De huurprijs van de kamers zal waarschijnlijk rond de 195 euro aan kale huur liggen.

Het cruiseschip werd 27 jaar geleden gebouwd in Frankrijk, waar het onder de naam `Ayvazovsky' te water werd gelaten. In de navolgende jaren vervoerde het toeristen over vele wereldzeeën. Zo bevoer het schip onder meer de Atlantische Oceaan, de Caribische Zee, de Baltische Zee, de Indische Oceaan en de Middellandse Zee. Na de aankoop door Rochdale, AWV en DUWO werd het tot `Rochdale One' omgedoopt. Het cruiseschip is 122 meter lang, 17,5 meter breed en heeft een diepgang van 4,5 meter.

De boot wordt na de verbouwing aangemeerd in de Spaarndammerbuurt, waar een groot vernieuwingsproject wordt uitgevoerd: SpaarndammerHout. Behalve het schip realiseren DUWO, Rochdale en AWV hier bij het begin het nieuwe studiejaar ook 48 semi-permanente woningen voor studenten die dankzij een subsidie van het ministerie van VROM zijn aangekocht van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). In de COA-woningen kunnen in totaal 192 studenten wonen. Met deze en andere projecten hopen de drie corporaties een bijdrage te leveren aan de aanpak van de kamernood onder studenten in Amsterdam.

© Gemeente Amsterdam