LOT

Mantelzorgers dupe overheidsbeleid

Resultaten actie Mantelzorg: de rek is eruit! overhandigd aan Ross Mantelzorgers voelen zich dupe van overheidsbeleid

Bunnik, 8 juli 2004 Mantelzorgers kampen in toenemende mate met financiële problemen als gevolg van de verhoogde eigen bijdrages en de onkosten van mantelzorgers zelf. Daarnaast raken ze steeds meer overbelast omdat zij zich genoodzaakt zien teveel taken op zich te nemen, en omdat de combinatie met andere levensterreinen (werk, gezin) spaak loopt. Mantelzorgers voelen zich in toenemende mate in de steek gelaten door de overheid. Dit zijn de resultaten van een actie van de LOT, Vereniging van Mantelzorgers, om de gevolgen van de toenemende druk op de mantelzorg te inventariseren. Het rapport wordt hedenmiddag overhandigd aan staatssecretaris Ross.

Eind april heeft de LOT, Vereniging van Mantelzorgers een actie gevoerd onder de naam: Mantelzorg: de rek is eruit! Steeds meer mantelzorgers voelen een toenemende druk om te zorgen. De actie is gevoerd om signalen van mantelzorgers te inventariseren. Aan de oproep is massaal gehoor gegeven. Onder de meldingen zijn veel schrijnende gevallen. Enkele belangrijke conclusies: 31% van de mantelzorgers geeft aan dat ze financiële problemen hebben, 29% is boos op de overheid, 19% krijgt zelf gezondheidsproblemen.

De LOT is daarom van mening dat in ieder geval de volgende maatregelen genomen moeten worden:
De bezuinigingen op de voorzieningen voor chronisch zieken en gehandicapten moeten gestopt worden.
Mantelzorgers moeten een vergoeding krijgen voor gemaakte onkosten en/of gederfde inkomsten.
Er moeten voldoende mogelijkheden komen om te zorg over te dragen. In elke regio moeten voldoende, kwalitatief goede en diverse respijtvoorzieningen aanwezig zijn. Ook de vervanging in de thuissituatie hoort hierbij. Daarvoor is een financiële impuls noodzakelijk.
De overheid en uitvoeringsinstanties moeten ophouden om steeds meer delen van de zorg voor chronisch zieken en gehandicapten tot mantelzorg ipv professionele zorg te bombarderen. De overheid moet voor ogen hebben wat de effecten van haar beleid zijn op mantelzorgers. Tot nu toe gebeurt dit niet.

Het rapport Mantelzorg: de rek is eruit! wordt vanmiddag aangeboden aan staatssecretaris Ross van VWS tijdens een bestuurlijk overleg tussen LOT en de staatssecretaris.