BVE RAAD

De Bilt, 8 juli 2004

Prof. Meijerink voorzitter commissie governance beroepsonderwijs

De Bve Raad heeft een commissie governance ingesteld voor de onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie. De commissie staat onder voorzitterschap van prof.drs. M.H. Meijerink, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

De Commissie Meijerink heeft als taak voor het einde van het jaar te komen met voorstellen voor verbetering van de bestuurlijke verhoudingen en het toezicht bij de bve-instellingen. Hierbij zullen een aantal elementen centraal staan, waaronder de verantwoordelijkheidsverdeling tussen College van Bestuur en Raad van Toezicht, de relatie tussen intern en extern toezicht en de verhouding tussen onderwijsinstelling en directe externe omgeving. De richtlijnen moeten ertoe leiden dat bestuur en toezicht zodanig zijn ingericht dat dit bijdraagt aan een kwalitatief hoogwaardige en transparante uitvoering van de maatschappelijke opdracht van de bve-instellingen. In haar richtlijnen betrekt de commissie de branchecode en de uitgangspunten voor meervoudig publieke verantwoording zoals die al voor de bve-sector zijn ontwikkeld.

De Commissie Meijerink is samengesteld uit een aantal onafhankelijke leden met kennis en ervaring op het gebied van governance en een aantal leden vanuit Raden van Toezicht en Colleges van Bestuur van de onderwijsinstellingen. De commissie is als volgt samengesteld:
- de heer prof.drs. M.H. Meijerink,
voorzitter, onafhankelijk lid

- de heer drs. J.C. Blankert,
onafhankelijk lid

- mevrouw drs. N.J. Ginjaar-Maas,
onafhankelijk lid

- mevrouw mr. W. Sorgdrager,
lid Raad van Toezicht de Mondriaan onderwijsgroep Den Haag
- de heer P. IJssels,
lid Raad van Toezicht Da Vinci College Dordrecht
- mevrouw drs. C.E. Burggraaff,
voorzitter College van Bestuur Regio College Zaanstreek-Waterland Zaandam

- de heer L.J. Molenkamp MPA,
lid College van Bestuur ROC ASA Amersfoort

De voorzitter van de Bve Raad, mevrouw A.M. Vliegenthart, is vanuit haar functie als lid aan de commissie toegevoegd. De commissie wordt ondersteund door mevrouw drs. K.H. Pelzer, directeur van het bureau Governance Support.