Gemeente Capelle a/d IJssel

BSN luistert naar de kinderen in de wijk

In Capelle aan den IJssel zijn verschillende aanbieders van jeugdactiviteiten aangesloten bij de Brede School Netwerken (BSN). De echte deskundigen op het gebied van spelen en speelplaatsen zijn natuurlijk de kinderen! Het BSN Oostgaarde en het BSN Capelle-West en 's-Gravenland hebben daarom het initiatief genomen om met een aantal kinderen het 'Kom Op een Idee Spel' te spelen.

Tijdens dit spel is er met kinderen nagedacht over nieuwe activiteiten en verbeteringen in de wijk. De kinderen waren dus de adviseurs van de Brede School Netwerken. In Oostgaarde heeft het BSN zich laten adviseren door de kinderen uit groep 6, 7 en 8 van Pieter Bas en De Octopus. In Capelle-West en 's-Gravenland adviseerden de kinderen uit groep 6, 7 en 8 van Ds. Johannes Bogerman en De Fontein. Dit alles leverde veel spannende, leuke en interessante ideeën op.

De organisaties die in de Brede School Netwerken actief zijn, gebruiken de ideeën bij de invulling van hun eigen activiteitenaanbod in Oostgaarde, Capelle-West en 's-Gravenland. Natuurlijk zijn niet alle ideeën bruikbaar. Maar met een aantal gingen ze druk aan de slag. Een aantal voorbeelden:

Internetcursus
Kinderen vinden computers en vooral internet erg leuk. Maar hoe kun je het beste en snelste informatie vinden? In deze cursus leren kinderen manieren om te zoeken op internet.

Percussieworkshop
Met allerlei slaginstrumenten leren de kinderen sambaritmes aan en ontdekken ze de Braziliaanse muziekcultuur. Kortom: een hoog 'doe-het-zelf' gehalte.

Kleintje Kunst
Door middel van een fantasieverhaal kunnen 'de kleintjes' met verschillende materialen kennis maken met kunst.

Sport en spel in de wijk
Zowel de kinderen die naar de buitenschoolse opvang gaan, als de kinderen die thuis worden opgevangen kunnen iedere week onder begeleiding sporten en spelen. De kinderen hebben stemrecht bij de keuze van het speelmateriaal.

Skateactiviteit
Leren remmen, bochtjes maken, enzovoort. Kortom: skateles.

Workshop poppenkastproductie
De kinderen schrijven met elkaar een verhaal, maken poppen en maskers en spelen theater en muziek.

Een heleboel ideeën van de kinderen zijn dus al in het activiteitenaanbod van de organisaties terug te vinden. Om te zorgen dat alle kinderen én volwassenen goed op de hoogte zijn van de activiteiten, wordt er momenteel druk gewerkt aan een activiteitenbrochure. Eind augustus wordt de eerste BSN-activiteitenbrochure via de basisscholen en andere plekken in Capelle verspreid.

Naast de brochure worden de activiteiten ook via andere communicatiekanalen bekendgemaakt. Binnen enkele maanden is de website van de Brede School Netwerken online. Daarnaast staan er na de zomervakantie op een aantal plekken BSN-informatieborden. Verder wordt gebruik gemaakt van flyers, posters en folders om iedereen op de hoogte te houden. Kortom: het Brede School Netwerk is volop in ontwikkeling!