Den Haag, 8 juli 2004

Vervolgvragen van het lid Timmer (PvdA) en het lid Tonkens (Groen Links) aan de ministers van Volksgezondheid Welzijn en Sport en van Justitie en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

over agressie en geweld in de zorg

1. U geeft aan dat het project Veilige zorg verder geïmplementeerd wordt in het kader van het arboconvenant Ziekenhuizen. Dit arboconvenant loopt echter op 31 december 2004 af. Wat betekent dit voor het project Veilige zorg en de verdere implementatie hiervan?

2. Klopt het dat het project op dit moment bij minder dan de helft van de ziekenhuizen is gerealiseerd? Deelt u de mening dat het bij alle ziekenhuizen geïmplementeerd dient te worden? Bent u bereid uw verantwoordelijkheid te nemen als blijkt dat dat onder verantwoordelijkheid van de werkgevers en werknemers niet lukt?

3. U geeft aan dat er wordt samengewerkt in de agressieprojecten in andere zorg- en welzijnssectoren. Kunt u aangeven waar deze samenwerking uit bestaat en op welke sectoren dat betrekking heeft?

4. Doorvertaling van ideeën en maatregelen naar de gehandicaptenzorg en GGZ zou volgens u niet mogelijk zijn. Hoe verklaart u dan dat het project Veilige zorg weliswaar in aangepast vorm ook wordt toegepast op onder andere PAAZ afdelingen in ziekenhuizen?

5. Wat zijn de streefcijfers als het gaat om het terugdringen van agressie in de verschillende sectoren? Op welke wijze gaat u monitoren of de aanpak van agressie in de zorg resultaat heeft?

6. Bent u bekend met het feit dat een melding en vervolgsysteem voor bijvoorbeeld de thuiszorg te implementeren is in het Ziekenhuis Incident Registratiesysteem? Bent u bereid om dit te stimuleren?

7. De leidinggevende kan namens een medewerker aangifte doen van strafbare feiten waardoor volgens u met een veilig gevoel aangifte gedaan kan worden. Is dit echter geen schijnveiligheid omdat de desbetreffende medewerker toch zal moeten optreden als getuige waarbij de verdachte kennis kan nemen van de personalia van de medewerker? Zou het daarom niet beter zijn in dit soort zaken de personen onder sofi-nummer te horen?