Wageningen Universiteit

http://www.wau.nl/pers/04/067wu.html

Persbericht Wageningen Universiteit: nr 067, 8 juli 2004

Internationale prijs voor onderzoekers uit Wageningen, Leuven en Helsinki

Onderzoeker Timo Kuosmanen van de leerstoelgroep Milieu-economie en Natuurlijke hulpbronnen van Wageningen Universiteit heeft samen met collega's uit Leuven en Helsinki de Management Science Strategic Innovation Prize 2004 gewonnen. Het drietal kreeg de prijs van 12.000 euro gisteren van de Association of European Operational Research Societies (EURO) tijdens een conferentie op het Griekse eiland Rhodos.

Hoofdauteur Timo Kuosmanen van Wageningen Universiteit, en de co-auteurs Laurens Cherchye (Katholieke Universiteit Leuven) en Timo Sipiläinen (Agrifood Research Finland in Helsinki) ontvangen de prijs voor hun artikel The Law of One Price in Data Envelopment Analysis: Restricting Weight Flexibility across Firms dat wordt gepubliceerd in het European Journal of Operational Research.

De onderzoekers beschrijven in het artikel de ontwikkeling van een nieuwe methode om de productie-efficiëntie in bedrijven en bedrijfstakken te meten en te analyseren, in situaties waarin er onvoldoende informatie is over de inputprijs (arbeid en kapitaal) en outputprijs (producten en diensten). In de methode worden theoretische resultaten uit de zgn. micro-economische theorie gecombineerd met programmeringstechnieken uit de zgn. operational research, een vakgebied binnen de toegepaste wiskunde van complexe systemen. Daarbij komt een directe relatie tot stand tussen efficiëntie-indexen van afzonderlijke bedrijven en de industrie als geheel. De methode vindt mogelijk toepassing bij het verhogen van de efficiëntie in de publieke sector, maar ook bij het terugdringen van de milieubelasting door bedrijfstakken als industrie en landbouw.

Dr. Timo Kuosmanen (Joensuu, Finland, 1974) promoveerde in 2001 aan de Helsinki School of Economics. Als gastonderzoeker werkte hij daarna aan het Wiskundig Instituut van de Universiteit van Kopenhagen. Sinds 2002 heeft hij een vaste positie bij de leerstoelgroep Milieu-economie en Natuurlijke hulpbronnen (Environmental Economics and Natural Resources Group) van Wageningen Universiteit. In zijn onderzoek richt hij zich op kwantitatieve methoden van productiviteit en de analyse van efficiëntie. In zijn nog jonge carrière heeft hij onder meer reeds vijftien publicaties op zijn naam staan in prestigieuze internationale tijdschriften.