Openbaar Ministerie

Persberichten

Zwolle, 8 juli 2004

Bende vrachtwagendieven opgerold

Op 6 juli zijn zes mannen aangehouden die worden verdacht van grootschalige diefstal van vrachtautos en ladingen. De diefstallen vonden plaats in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. De toegebrachte schade bedraagt vele miljoenen euros. Een aanzienlijke hoeveelheid gestolen goederen is in beslag genomen met een waarde van meer dan een half miljoen euro.

Onder leiding van de rechter-commissaris zijn zes woningen van verdachten doorzocht in Helden, Venlo en Gouda. Ook zijn opslagloodsen doorzocht in Helmond en Lomm. Daarbij zijn onder meer 18.750 flessen wijn aangetroffen, 150 kopieerapparaten, een oplegger vol Italiaanse designmeubelen en een enorme hoeveelheid tandpasta en tandenborstels. Verder is beslag gelegd op drie dure Mercedessen, een camper en een contant geldbedrag van ruim 100.000 euro.

De diefstallen vonden plaats op industrieterreinen die vooraf verkend werden. Opleggers stonden daar onbeheerd of gekoppeld achter een truck. Eerst werd de inhoud van de oplegger bekeken. Dan werd een truck in de omgeving gestolen. De gestolen truck met oplegger werd vervolgens naar de opslagloodsen gereden.

De buit bestond uit ladingen kopieerapparaten, computers, tuinmeubelen, Spaanse wijn, speelgoed, printers, tandpasta, aluminium, roestvrij staal en een speedboot met trailer. Deze werd opgeslagen in loodsen en van daaruit verder verhandeld. Veel van de gestolen trucks en opleggers zijn teruggevonden in de omgeving van Venlo.

De verdachten zijn een 29- en 40-jarige man uit Helden, en vier mannen uit Venlo van 29, 35, 40 en 43 jaar. Zij worden vrijdag 7 juli voorgeleid bij de rechter-commissaris in Zwolle. De officier van justitie vordert dan verlenging van hun voorarrest met tien dagen.

Aanleiding voor het onderzoek waren diefstallen van ladingen aluminium in de provincie Groningen. Uit onderzoek bleek een groep verdachten uit Venlo en omgeving daarbij betrokken te zijn. Het onderzoek is verricht door de bovenregionale recherche Noord- en Oost Nederland, in samenwerking met de regiopolitie Limburg-Noord. In de loop van het onderzoek kwamen meer dan twintig andere ladingdiefstallen aan het licht. Het gaat om diefstallen in Marum, Assen, Zwolle, Doetinchem, Duiven, IJsselstein, Eindhoven, Been en Donk, Weert, Blerick, Roermond, Ittervoort, Heijen, Stein, Kesteren en Hoensbroek.

Het is het tweede grotere onderzoek naar vrachtautodiefstallen dat door de bovenregionale recherche Noord- en Oost Nederland wordt verricht. In oktober en november 2003 is een tiental verdachten aangehouden in verband met 22 ladingdiefstallen. Voor een deel van die diefstallen zijn inmiddels veroordelingen uitgesproken; de straffen variëren van tien tot dertig maanden gevangenisstraf.

Organisatie Bovenregionale Recherche
De Bovenregionale Recherche NON houdt zich bezig met de bestrijding van regio-overschrijdende criminaliteitsvormen die maatschappelijk een behoorlijke impact hebben. Er is daarbij sprake van nauwe samenwerking tussen negen politieregios en zeven arrondissementsparketten in het Noorden en Oosten van Nederland. Het gezag berust bij de hoofdofficier van het arrondissement Zwolle-Lelystad.