Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Persbericht, 8-7-2004

Europa slagvaardiger met innovatie en patiëntveiligheid

"Het hebben van dezelfde wetgeving is niet voldoende. Intensieve samenwerking en delen van kennis is noodzakelijk. Alleen dan kunnen we komen tot een uniforme en efficiënte toepassing van de regels in de gehele Europese Unie. Nederland hecht hier zeer aan." Dit zegt directeur-generaal De Goeij van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag in Rotterdam bij de opening van de Competent Authorities Meeting on Medical Devicies (CAMEDDEV).

De CAMEDDEV is een bijeenkomst over medische hulpmiddelen voor bevoegde autoriteiten uit de Europese lidstaten en vertegenwoordigers van de Europese Commissie. "Risicobeheersing door vooruitkijken en samenwerken" is het thema van de bijeenkomst. Volgens De Goeij is "geen risico een utopie. Het dicht timmeren met regeltjes en regelingen om ieder risico uit te sluiten, leidt tot onaanvaardbare lasten voor industrie, overheid en uiteindelijk de patiënten. Nederland heeft als eigen nationaal speerpunt het terugdringen van de administratieve lasten met 25 procent. Europa moet slagvaardiger worden op het gebied van innovatie en patiëntveiligheid, flexibiliteit waar starheid dreigt toe te slaan en ondernemerschap van industrie en overheid waar geen prikkels tot verandering zijn", aldus De Goeij.

Op het programma staan onderwerpen als samenwerking in het nieuwe Europa, herziening van de Europese regelgeving, producten op het grensvlak van geneesmiddel en medische hulpmiddel en regulering van nieuwe technologieën.