D.A.S. NED. RECHTSBIJSTAND

DAS biedt gedupeerde belegger alternatief

PERSBERICHT

DAS Rechtsbijstand en Huisadvocaten bieden gedupeerde Dexia-beleggers een alternatief

Amsterdam, 8 juli 2004

Gisteren heeft de Rechtbank een tussenvonnis gewezen in de collectieve procedure van de Stichting LeaseVerlies tegen Dexia. De rechter heeft zich in deze uitspraak gebogen over de vraag of de advertenties en brochures, waarmee Dexia tienduizenden geïnteresseerden lokte, misleidend zijn geweest. Samengevat heeft de Rechtbank geoordeeld dat dit per geval, dus per advertentie/folder moet worden bekeken. Een algemene uitspraak over alle advertenties/folders van 88 verschillende aandelenleaseproducten, zoals door de Stichting LeaseVerlies was gevraagd, komt er niet. Ten aanzien van één advertentie heeft de Rechtbank direct uitspraak gedaan: de advertentie over de Winstverdriedubbelaar in de Telegraaf van 2 december 2000. Deze is volgens de Rechtbank niet misleidend.

Dexia-gedupeerde op zichzelf aangewezen
Maar de rechter heeft nog wat anders bepaald. Voor de Dexia-gedupeerde is er geen collectieve schadevergoeding mogelijk. Ook zal de Rechtbank zich niet uitspreken over andere argumenten van gedupeerden zoals het niet nakomen van zorgplicht en het geven van onjuiste informatie. Omdat argumenten individueel verschillen kan de Stichting LeaseVerlies hierover niet collectief procederen. Iedere gedupeerde is dus op zichzelf aangewezen en heeft de keuze tot het inlossen van zijn schuld aan Dexia of het voeren van een kostbare individuele procedure. Het is aannemelijk dat Dexia zal doorgaan met het innen van openstaande bedragen.

Alternatief
Om de Dexia-gedupeerden tóch een alternatief te bieden, hebben Huis Advocaten en DAS-rechtsbijstand gezamenlijk een initiatief ontwikkeld. DAS en Huis Advocaten hebben door ervaring met Dexia-zaken en omvang van beide organisaties de mogelijkheid een groot aantal gedupeerden te helpen. Zo behandelt DAS Rechtsbijstand sinds vorig jaar een paar honderd Dexia-zaken van haar verzekerden. Dexia-gedupeerden kunnen aan de hand van een 'quick scan', een speciaal ontwikkeld on-line formulier op websites van DAS en Huis-advocaten (www.das.nl en www.huisadvocaten.nl) hun juridische positie in grote lijnen laten beoordelen. Na het invullen van het formulier wordt duidelijk of individuele actie tegen Dexia zinvol is.

Individueel procederen
Mocht op basis van het formulier blijken dat verder procederen wél zinvol is, dan kan tegen een vooraf bepaald, vast en voordelig tarief worden gekozen voor een advocaat in de regio.

Omvang
Huis Advocaten is een landelijk netwerk van 14 regionale advocatenkantoren. In bijna elk arrondissement in Nederland is inmiddels een Huis-advocatenkantoor gevestigd. Door de landelijke spreiding en de uitwisseling van kennis tussen kantoren onderling, zijn DAS en Huis-advocaten in staat vele gedupeerden van goede en persoonlijke bijstand te voorzien.


---


---

Noot aan de redactie:
DAS Rechtsbijstand is de grootste juridische dienstverlener van Nederland. DAS heeft 750 medewerkers in dienst, waaronder meer dan 350 juristen en verhaalsdeskundigen, zodat de bij DAS verzekerde particulieren en bedrijven altijd kunnen terugvallen op deskundige specialisten. DAS behandelde in 2003 ruim 75.000 zaken, op meer dan 40 verschillende rechtsgebieden. De premieomzet in 2003 bedroeg 113,8 miljoen euro en de winst voor belastingen 7,8 miljoen euro. DAS is gevestigd in 15 Europese landen en daarmee ook Europees marktleider op het gebied van rechtsbijstand. In Nederland heeft DAS vestigingen in Amsterdam, Den Bosch en Arnhem.