Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 8 juli 2004

Boodschappenlijst voor Van Geel

Strenger beleid chemische stoffen hard nodig

Stichting Natuur en Milieu overhandigt staatssecretaris Van Geel (milieu) vanmiddag een boodschappenlijst voor verbetering van het EU-beleid op het gebied van chemische stoffen. De milieuorganisatie vraagt Van Geel in Brussel te bewerkstelligen dat de aanwezigheid van deze stoffen in mens en milieu doorlopend wordt gecontroleerd en dat de informatie over schadelijke gevolgen toegankelijk en openbaar wordt. Verder moet er een openbaar producentenregister komen. Ook is verplichte etikettering nodig van alle gevaarlijke stoffen waarvan de gevolgen nog onvoldoende zijn onderzocht, waarin wordt gewezen op de lacunes in de kennis.

In de industrie worden vele, vele duizenden chemische stoffen gemaakt voor vrijwel alle producten die in de huishouding, bedrijven en kantoren worden gebruikt. Andere chemische stoffen zijn tussenproducten in de fabricage, of komen voor als onbedoelde vervuiling van het eindproduct. Van het allergrootste deel van al deze stoffen zijn de effecten op mens en milieu niet bekend. Een aantal stoffen is onderzocht, en er zijn erbij die gevaarlijk zijn voor mens en milieu. Ook is bekend dat chemische niet afbreekbare stoffen inmiddels over de hele wereld in de natuur zijn te vinden.

Ruim de helft van de Nederlanders is bezorgd over chemische stoffen wegens mogelijke schade aan de gezondheid. Negen op de tien zijn voorstander van strengere wetgeving. Het komende najaar spreekt het Europese Parlement over een beleidsvoorstel van de Europese Commissie. Het is hard nodig dat er een streng Europees beleid komt. Uit onderzoek door prof. Janna Koppe blijkt dat blootstelling van baby's aan slechts kleine hoeveelheden chemische stoffen tot directe gezondheidsschade kan leiden. Gezondheidsschade kan zich echter ook jaren later manifesteren.

Stichting Natuur en Milieu overhandigt haar boodschappenlijst aan de staatssecretaris tijdens het door haar georganiseerde Milieucafé Europa Gifvrij, waar vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers, de Consumentenbond met Natuur en Milieu in discussie gingen.

Na afloop van het Milieucafé biedt een groep kinderen staatssecretaris Van Geel de handtekeningen aan die Greenpeace samen met de Consumentenbond, de FNV, Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu, de Dierenbescherming, de Waddenvereniging, Stichting de Noordzee, Wereld Natuur Fonds, Women in Europe for a Common Future en Stichting Reinwater verzamelde van mensen die een lichaam zonder gif willen.