CNV

CNV wil Europese race to the top

'De Nederlandse regering moet het voorzitterschap met beide handen aangrijpen om het debat over het soort Europa dat wij willen aan te zwengelen. Willen we een Europa dat de VS in bijna alles volgt en met dus ook nauwelijks sociale bescherming voor de zwakkeren? Of willen we een Europa waarin ook aandacht is voor de menselijke maat?' Dat is de vraag die CNV-bestuurder Europa Rienk van Splunder stelt bij de presentatie donderdag van de CNV-nota 'Vóór een sociaal Europa'.

Onder de titel 'Vóór een sociaal Europa. Werken aan het overbruggen van de kloof zijn de CNV-beleidsuitgangspunten in een notitie samengevat. Van Splunder: 'Nederland is een van de rijkste lidstaten en grondleggers van de EU. Dat schept verwachtingen en verplichtingen. Dat juist zo een lidstaat opeens op de rem gaat staan en onder het mom van economische tegenwind opeens allerlei onnodige verslechteringen voorstelt vind ik moeilijk te verteren.'

De CNV-bestuurder doet een beroep op de Nederlandse regering. Hij pleit vooral voor een 'race to the top'. Van Splunder: 'Het belangrijkste debat van het komende half jaar gaat uiteindelijk vooral over wat voor Europa we willen. Dat is ook waar de burgers over zullen stemmen bij de grondwet. Wie zegt de grondwet wat? Wat gebeurt er in Europees verband met lonen, sociale zekerheid, pensioenen: dat is wat mensen willen weten! Niet alleen in Nederland, in heel Europa. Als Balkenende c.s. dat duidelijk voor het voetlicht kunnen krijgen en het debat daarover aan kunnen zwengelen, helpen ze niet alleen Europa enorm maar bewijzen ze ook Nederland een grote dienst.'

Met de nota wil het CNV ook een bijdrage leveren aan de nieuw op te stellen Europese Sociale beleidsagenda en tussenevaluatie van de Lissabonagenda. Enkele voorstellen uit de nota:
- Nationale regeringen moeten samen met sociale partners een nationaal actieplan opstellen voor de realisering van de Lissabondoelstellingen.

- Er moet een Europese norm komen voor de hoogte van het minimumloon en minimumuitkering waarbij per lidstaat rekening wordt gehouden met het nationale welvaartsniveau.

- Er moet een uniforme belastinggrondslag komen en een minimumtarief voor de vennootschapsbelasting.
Dit zijn ook de punten, met de andere uit de nota, waarop het CNV de Nederlandse overheid na afloop van het voorzitterschap zal afrekenen.

De nota is als pdf-bestand te downloaden vanaf www.cnv.nl

Voor nadere informatie
Marjan Heuving, 030 - 291 36 49/ 06 517 233 53


08 jul 04 13:41