Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
8 juli 2004

Pim Martens benoemd tot hoogleraar Duurzame Ontwikkeling

Complex begrip verdient theoretische verdieping en praktische toepasbaarheid

Prof. dr. Pim Martens (36) is per 1 juli 2004 benoemd tot bijzonder hoogleraar Duurzame Ontwikkeling. De leerstoel is een gezamenlijk initiatief van de Universiteit Maastricht, de Open Universiteit Nederland, de Hogeschool Zuyd en de Provincie Limburg. Het initiatief kwam tot stand vanuit de behoefte om vanuit een zekere wetenschappelijke autoriteit geïntegreerd onderzoek te doen naar duurzame ontwikkeling, en dat dienstbaar te maken aan de maatschappij.

Duurzame ontwikkeling streeft een zekere balans na tussen economische, ecologische en sociale ontwikkeling. Klimaatverandering, afname van biodiversiteit, en ongelijkheid van welvaart in de wereld. Het vinden van oplossingen voor onder andere deze vraagstukken is een van de grootste uitdagingen van deze eeuw. Maar niet alleen voor deze mondiale problemen, ook voor lokale (provinciale) ontwikkelingen en bedrijven biedt duurzame ontwikkeling een kader.

Pim Martens studeerde Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht en promoveerde bij de Vakgroep Wiskunde aan dezelfde universiteit. Onlangs won hij twee prestigieuze prijzen: de 'Fulbright New Century Scholar Award' en de 'Friedrich Wilhelm Bessel-Forschungspreis'. Professor Martens is directeur van het International Centre for Integrative Studies (ICIS), waar ook de leerstoel is ondergebracht. Hij is benoemd door de Stichting Wetenschapsbeoefening Universiteit Maastricht (SWUM).

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij prof. dr. P.Martens, tel. 043 3883555, e-mail p.martens@icis.unimaas.nl. De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 3882044, pers@bu.unimaas.nl (voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992). De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/