Kamer van Koophandel Rotterdam

Sneller betalen loont

Meer dan de helft van de ondernemers betaalt bewust te laat haar rekeningen om te kunnen profiteren van het 'gratis' leverancierskrediet. Dat blijkt uit het NYFER-rapport `Sneller betalen - dat loont!`, dat de Kamer van Koophandel Rotterdam op 8 juli heeft gepresenteerd.

Te laat betalen schaadt de Nederlandse economie op drie manieren. Het leidt er allereerst toe dat (vooral kleine) bedrijven in liquiditeitsproblemen komen en failliet gaan of zichzelf opheffen. Het betekent in de tweede plaats dat bedrijven meer kapitaal nodig hebben om hun activiteiten te financieren. Een deel van de bedrijven die dit niet uit eigen middelen kunnen financieren, loopt daardoor eerder tegen kredietlimieten op en kan niet groeien. Ten slotte leidt het er toe dat bedrijven meer tijd en geld in hun debiteurenbeheer moeten steken dan bij een goede betalingsdiscipline nodig zou zijn.

KvK brengt betalingstermijn terug naar 20 dagen
De consequentie, die de kamer zelf verbindt aan het rapport voor haar eigen betalingsgedrag, behelst dat de Kamer van Koophandel Rotterdam per 1 oktober 2004 haar betalingstermijn gaat terugbrengen van 30 dagen naar 20 dagen. Vanaf die datum zal een aangepast inkoopproces het mogelijk maken om de administratieve afhandeling en betaling binnen de genoemde termijn te laten plaatsvinden.

Het complete NYFER-rapport is terug te vinden op: www.kvk.nl/snelbetalen
---