Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties



Gezamenlijke aanpak voor problemen Nederlandse Antillen

8 juli 2004

Nederland heeft er vertrouwen in dat het kabinet Ys II met daadkracht de problemen in de Nederlands Antillen gaat aanpakken. Minister Thom de Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties heeft tijdens zijn besprekingen met minister-president, Etienne Ys, op 5 juli 2004 daarom financiële en personele steun van Nederland toegezegd aan het Urgentieakkoord. Dit akkoord bevat noodzakelijke maatregelen die het kabinet Ys II wil doorvoeren op het gebied van armoedebestrijding, rechtshandhaving en openbare financiën, gedurende haar regeerperiode, die loopt van juni 2004 tot de reguliere Statenverkiezingen van januari 2006.
---

Minister-president Ys en minister voor Koninkrijksrelaties, De Graaf zijn beiden van mening dat de aanpak van de problemen een gezamenlijke inspanning vergt. De ministers zullen daarom regelmatig met elkaar overleggen over de samenwerking die nodig is voor de uitvoering van het Urgentieakkoord. De komende maanden zal gezamenlijk een samenwerkingsplan worden opgesteld.

Daarop vooruitlopend heeft minister De Graaf, buiten de reguliere samenwerkingsprogramma's, het volgende toegezegd:
* 5 miljoen Antilliaanse gulden (2,27 miljoen euro) ter financiering van het voorstel uit het urgentieakkoord van Reda Sosial voor acute armoedebestrijding op alle eilanden van de Nederlandse Antillen. Het Antilliaanse kabinet zal zijn medewerking verlenen aan het uitvoeren van de integrale armoedeanalyse, die wordt uitgevoerd door de Wereldbank en UNDP. De armoedeanalyse is bedoeld om op lange termijn structurele oplossingen voor de armoede op de Nederlandse Antillen te bieden;
* Op basis van de definitieve resultaten van de haalbaarheidsstudie naar de walradar zal Nederland zijn best doen om binnen de Nederlandse financiële kaders middelen te vinden voor de financiering van de walradar;
* Tenslotte is personele bijstand toegezegd vanuit Nederland voor de uitvoering van maatregelen uit het urgentieakkoord. Gedacht kan worden aan ondersteuning van wetgevingsjuristen. Voorts zullen de mogelijkheden voor de inzet van de Koninklijke Marechaussee worden onderzocht.


---

---

---

---