Politie Zaanstreek-waterland


06-JUL-04
LOC: PURMEREND

Jongens aangehouden voor mishandeling

Twee 16-jarige jongens, beiden uit Purmerend, werden door de politie aangehouden wegens een mishandeling van twee mannen. De mishandeling vond zondagnacht 27 juni plaats in de Breedstraat in Purmerend. De verdachten zouden zonder enige aanleiding een 23-jarige Purmerender zodanig hebben geslagen, dat deze een gekneusde kaak en oor, alsmede een flinke snee onder een oog opliep. De snee moest worden gehecht. Een 18-jarige man uit Zuidoostbeemster, de vriend van het slachtoffer, kwam deze te hulp en zou door het tweetal ook zijn geslagen. Hij liep daarbij een gekneusde neus en een buil op zijn voorhoofd op.
Tijdens het door de politie ingestelde onderzoek kwam de identiteit van de vermoedelijke daders aan het licht. Eén van de aangehouden verdachten heeft nog een voorwaardelijk straf op zijn naam staan, ook voor een geweldsdelict. Daarom werd hij in verzekering gesteld en zal hij vandaag voor de officier van justitie worden geleid. De andere verdachte is na verhoor heengezonden.

07-JUL-04
LOC: PURMEREND

Verdachten zware mishandeling in bewaring

De drie verdachten van een zware mishandeling in het afgelopen weekend, zijn na voorgeleiding bij de officier van justitie in bewaring gesteld. De Purmerenders, in leeftijd variërend tussen 19 en 22 jaar, worden er van verdacht een 22-jarige Purmerender zodanig te hebben mishandeld, dat deze daarbij een zware hersenschudding en een neusbreuk opliep. De mishandeling vond plaats op de Purmersteenweg aan het eind van zondagnacht. Aan de hand van de signalementen kon de politie toen zes verdachten aanhouden. Drie van hen bleken met de mishandeling niets te maken te hebben en werden weer in vrijheid gesteld.

15:32 07-JUL-04
LOC: PURMEREND, VAN IJSENDIJKSTRAAT

Bromfietser gevallen

De politie heeft een gevallen bromfietser aangehouden, omdat hij vermoedelijk onder invloed was van drugs. De 31-jarige man uit De Rijp was zeer verward en had verschillende soorten drugs bij zich. Omdat de toestand van de man achteruit ging is hij per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Daar werd de man met spoed opgenomen in de Intensive Care en behandeld. De drugs zijn in beslag genomen. Een urineproef moet uitwijzen of de toestand van de man aan druggebruik te wijten was.

22:37 07-JUL-04
LOC: LANDSMEER, KANAALWEG

Bromfietsers met botbreuken

Bij een frontale aanrijding tussen twee bromfietsers liep een 16-jarige passagiere een gebroken been op en een 34-jarige bromfietser een gebroken middenhandsbeentje.
De aanrijding ontstond doordat een 17-jarige bromfietser vermoedelijk niet voldoende rechts hield. Doordat beide bromfietsers elkaar tegemoet reden volgde een frontale aanrijding. Alle betrokkenen komen uit Purmerend.

02:59 08-JUL-04
LOC: EDAM, VOLENDAMMERPAD

Auto in de brand

Na een melding trof de politie een brandende auto aan. De brand is vermoedelijk ontstaan doordat een vuilniszak tegen de auto is aangezet en aangestoken. De brandweer heeft de brand geblust. De politie heeft een onderzoek naar de dader(s) gestart.


03:41 08-JUL-04
LOC: EDAM, OOSTHUIZERWEG

Grote brand in school

Bij politie en brandweer werd gemeld dat de vleugel van een schoolgebouw in brand stond.
Op de zolderverdieping bleek een uitslaande brand te woeden. De brandweer gaf het sein grote brand en bestreed het vuur met groot materieel. Omstreeks kwart over vijf gaf de brandweer het sein brand meester. Men is daarna nog enige tijd met nablussen bezig geweest. De zolder van het gebouw is volledig uitgebrand. De daaronder gelegen verdieping en begane grond liepen zware waterschade op.
De Provincialeweg N247 is geruime tijd afgesloten geweest. Ook het nabij gelegen industrieterrein werd afgesloten, waardoor 40 bussen van Connexxion niet op tijd konden uitrijden. Omstreeks zes uur vanmorgen waren alle afzettingen opgeheven.
De vleugel stond voor een deel leeg in verband met renovatie. Een asbestsanering had reeds plaatsgevonden. De politie gaat er vooralsnog vanuit dat de brand een technische oorzaak heeft.

10:48 08-JUL-04
LOC: ZAANDAM, LANGEWEIDE

Winkelende dief aangehouden

De politie heeft een 46-jarige Zaandammer aangehouden wegens winkeldiefstallen.
In een supermarkt heeft de man goederen ter waarde van ruim E 77,= in zijn kleding verstopt en is daarmee zonder af te rekenen weggegaan. Dit werd gezien door personeel van de supermarkt. De politie trof in de fietstassen van de man nog meer boodschappen aan. De man bekende dat hij deze goederen eerder op de dag had weggenomen uit een warenhuis en een filiaal van de supermarkt waar hij uiteindelijk werd betrapt. De spullen werden terugbezorgd bij de winkels.


Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-080704


Minder verkeersslachtoffers op doorgaande wegen dankzij snelheidscontroles


In Zaanstreek-Waterland heeft het verhoogde verkeerstoezicht gedurende de afgelopen drie jaar een positieve bijdrage aan de verkeersveiligheid geleverd. Op doorgaande wegen zijn minder slachtoffers gevallen omdat meer weggebruikers zich, mede dankzij het verscherpte toezicht, aan de snelheid houden. Ook infrastructurele aanpassingen spelen een rol.

De invoering van een speciaal verkeersteam in 2001, heeft geleid tot een toenemend aantal verkeerscontroles. Een vijftal specifieke verkeersovertredingen, zoals het niet dragen van de gordel of de helm, te hard en/of onder invloed rijden en niet stoppen voor rood licht, zijn de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen of de slechte afloop hiervan. Juist op deze punten houdt het verkeersteam daarom streng toezicht.
Waar snelheidscontroles regelmatig plaatsvinden, blijkt niet alleen het aantal snelheidsovertredingen fors te zijn gedaald, maar zijn ook minder verkeersslachtoffers gevallen. Zulke 'controletrajecten' zijn bijvoorbeeld de Jaagweg (N235), de Provincialeweg Zaandam-Castricum (N203), de Provincialeweg Westzaan-Westgraftdijk (N246) en Schermerhorner- en Middenweg N243. Een jaar voordat het verkeersteam werd opgericht, reed ruim een kwart van alle bestuurders hier te hard. Inmiddels is het percentage hardrijders gedaald tot gemiddeld twee procent. Op de controletrajecten vielen in 2000 188 slachtoffers. Vorig jaar waren dat er in totaal 158. Met betrekking tot het aantal ongelukken met een dodelijke afloop, is de laatste vier jaar eveneens een dalende lijn waar te nemen. Alleen vorig jaar was het aantal dodelijke slachtoffers gelijk aan het jaar ervoor. In beide jaren waren vijf verkeersdoden te betreuren. Tegenover deze cijfers staat een jaarlijks toenemende mobiliteit.
Veel ongevallen hadden mogelijk minder ernstig af kunnen lopen wanneer de gereden snelheid lager was geweest. Uit onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt namelijk dat snelheid en de ernst van een ongeval direct met elkaar samenhangen. Hoe hoger de snelheid, des te korter de beschikbare tijd om botsingen te voorkomen en des te ernstiger de gevolgen wanneer een botsing plaatsvindt. De kans om bij een ongeval gewond te raken, stijgt al met drie procent wanneer de snelheid gemiddeld één km per uur toeneemt. Zo hebben inzittenden van personenauto's bij een botsing met 80km/u een 20 keer grotere kans om te overlijden dan bij 30 km/u.
Bij een botsing tussen een auto en een voetganger kan een snelheidstoename van 15 km per uur al snel het verschil tussen leven en dood betekenen. Dit komt door de reactietijd en de langere remweg bij een hogere snelheid. Bij 50 km per uur is de uiteindelijke stopafstand van een auto 29 meter en bij 65 km per uur is dat 38 meter. Bij een aanrijding heeft een voetganger in het eerste geval 55% kans om het er levend van af te brengen en in het tweede geval zal de overlevingskans slechts 15% bedragen.

21:30 06-JUL-04
PURMEREND, NECKERSTRAAT

Onder invloed

Een 46-jarige vrouw uit Purmerend werd woensdagavond aangehouden wegens het rijden onder invloed. De automobiliste had ruim twee keer zoveel alcohol op als toegestaan. De vrouw kreeg een rijverbod van vier uur en een proces-verbaal. Zij kan rekenen op een boete van minimaal E 390. Tijdens de alcoholcontrole werd bij 37 bestuurders een blaastest afgenomen.


---- --