ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV naar rechter voor CAO Jeugdhulpverlening

Zoetermeer, 8 juli 2004

De rechter moet bepalen of de werknemers in de jeugdhulpverlening recht hebben op een verhoging van de eindejaarsuitkering. ABVAKABO FNV gaat vanmiddag niet naar het CAO-overleg met de werkgevers, omdat zij hebben aangegeven dat er niets te bespreken is. Na maanden van praten moet nu de rechter bepalen of de werkgevers gehouden kunnen worden aan de afspraken uit de CAO Jeugdhulpverlening 2002/2003. 'Wij vragen niets raars, gewoon het nakomen van bestaande afspraken', zegt Jan Willem Dieten, bestuurder jeugdhulpverlening van ABVAKABO FNV.

In 2002 is in de CAO Jeugdhulpverlening afgesproken dat de eindejaarsuitkering in zes jaar tijd naar een volledige dertiende maand groeit. De helft hiervan zal resultaatafhankelijk zijn, de andere helft vast. De stappen waarin dat gebeurt, zijn van tevoren bepaald. In 2004 zou de eindejaarsuitkering 4,2% vast plus 0,45% resultaatafhankelijk moeten zijn. De werkgevers weigeren deze afspraak na te komen. ABVAKABO FNV is het gesteggel nu zat en zal de rechter vragen om een oordeel. Aan onderhandelen over wensen en eisen voor de toekomst zijn partijen door deze onenigheid nog niet toegekomen.

De werkgevers zeggen te weinig budget te hebben om de afspraken na te kunnen komen. ABVAKABO FNV vindt dit onacceptabel. 'Zieligdoenerij' noemt Dieten het. Hij is van mening dat de werkgevers beter hun best moeten doen. 'De werkgevers schieten tekort in het binnenhalen van gelden en wentelen dat nu af op de werknemers. En dat kan niet.', aldus Dieten. Het lijkt er op dat de werkgevers de eindejaarsuitkering in 2004 zelfs verlagen ten opzichte van 2003. Van de uitkering in december 2003 was 1% incidenteel. Deze procent zou nu tot de structurele eindejaarsuitkering moeten gaan behoren. Wanneer werkgevers deze afspraak niet nakomen, gaan de medewerkers in de jeugdhulpverlening er feitelijk op achteruit. 'Zo ga je niet met je medewerkers om', zegt Dieten. 'De tijd van afrekenen over de ruggen van werknemers is echt voorbij'.

Komende week zal een verzoekschrift naar de rechter gaan. In de tussentijd kan er niet onderhandeld worden over een nieuwe CAO voor de bijna 20.000 werknemers in de jeugdhulpverlening. ABVAKABO FNV ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet.


---

//////////
Meer informatie:
Wilt u meer weten over ABVAKABO FNV en de jeugdzorg, kijk op ww.abvakabo.nl/zorg of neem contact op met:

Jan Willem Dieten landelijk bestuurder (06) 51576936 Annemarie Vonk voorlichter (079) 3536319 (06) 53362330

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.


08 jul 04 15:01