Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam.

07/07/2004


---

Elsbeth Etty hoogleraar Literaire kritiek aan de VU

Elsbeth Etty, redacteur van NRC Handelsblad, wordt per 1 september benoemd tot bijzonder hoogleraar Literaire kritiek aan de Faculteit der Letteren van de VU. Ze gaat werkgroepen en hoorcolleges geven over literaire kritiek en onderzoek doen naar de ethisch-journalistieke aspecten van de kunstkritiek.

Etty (1951) heeft veel geschreven en gesproken over literatuur en kritiek. Bij NRC recenseert ze bijvoorbeeld sinds 1988 literatuur en non-fictie voor het culturele supplement, het literaire supplement en de boekenbijlage, naast haar andere werk als redacteur en columnist bij deze krant. Ze promoveerde in 1996 cum laude op een biografie over Henriëtte Roland Holst, over wie ze daarvoor en daarna vaker publiceerde. Ook was ze lid van literaire jury"s, waaronder die van de Gouden Uil, Libris Literatuurprijs en de AKO-literatuurprijs; ze was juryvoorzitter voor de PC Hooftprijs, Debutantenprijs en de Busken Huetprijs. De Gouden Uil en de Busken Huetprijs won ze zelf ook, voor haar proefschrift.

Op onderwijsgebied heeft Etty ook ervaring: zo was ze tweemaal enkele jaren docent aan de School voor Journalistiek in Utrecht, waar ze binnen de postdoctorale cursus journalistiek de genres profiel, recensie en column doceerde. De studenten vonden haar goed tot uitstekend, bleek uit de evaluatieformulieren. Ook gaf ze gastcolleges bij de letterenfaculteit van de Universiteit Utrecht. Voor de stichting Vrouw & Media, waarvan ze in de jaren tachtig twee jaar bestuurslid was, gaf ze in 2002 een openbare les columnschrijven.