STAYOKAY HOSTEL

Ontwerp Stayokay hostel aan de Maasoever wint bouwprijs

ONTWERP STAYOKAY HOSTEL AAN DE MAASOEVER WINT PRIJS VOOR BOUWMETHODE

Minister van VROM beloont vooraanstaand ontwerp nieuw Stayokay hostel aan de Maasoever

Amsterdam, 8 juli 2004. Het ontwerp voor het nieuwe Stayokay hostel aan de Maasoever in Maastricht is uit ruim 400 inzendingen geselecteerd als een van de winnaars van het IFD-bouwprogramma. Het hierbij horende certificaat is nationaal gerespecteerd in de bouwwereld en staat voor een innovatieve en eigentijdse manier van bouwen.

Innovatieve bouwmethode
Op 22 juni jl. is het IFD-certificaat officieel uitgereikt aan Lex Pullen (manager bouwzaken Stayokay) en Kees van Lamoen (architect) door het ministerie van VROM. Het nieuwe Stayokay hostel wordt gevestigd in het huidige Maaspaviljoen, dat met een extra verdieping uitgebreid moet worden. De fundering is sterk genoeg mits de nieuwe verdieping niet te zwaar wordt. Door te kiezen voor een opbouw in staalframebouw en dankzij het IFD-certificaat met bijhorende subsidie van het ministerie van VROM, is de extra verdieping realiseerbaar. 'Het is een uitdaging om een ontwerp te maken wat recht doet aan de prachtige locatie aan de Maas en toch binnen de bouwtechnische en financiële mogelijkheden te werken', aldus Kees van Lamoen, de architect.
De bouwmethode heeft naast het lage gewicht ook een grote flexibiliteit. De bouwsnelheid is hoog zonder in te leveren op kwaliteit. Ook het milieu is gebaat bij deze bouwmethode, de industriële aanpak geeft namelijk een belangrijke vermindering van afval.

Samenwerking voor parel aan de Maas
In samenwerking met de gemeente Maastricht en de welstandscommissie werkt Stayokay momenteel aan het definitieve gezicht van het nieuwe hostel dat op een prominente plaats aan de Maas ligt. Het terras biedt voor zowel Maastrichtenaren als de hostelgasten weer een openbare plek waar men kan genieten van het uitzicht op de Maas. Het hostel is door het ministerie al omschreven als 'parel aan de Maas'.

IFD-technologie
Het programma IFD-bouwen is een initiatief van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en het ministerie van Economische zaken. De doelstelling van het programma is het stimuleren van vernieuwende toepassingen van industrieel ontwikkelde en geproduceerde bouwcomponenten en het stimuleren van de realisatie van flexibel te gebruiken en te veranderen gebouwen. De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) voert het programma uit, in samenwerking met de Stichting BouwResearch (SBR).

Noot voor de redactie
Over Stayokay
Stayokay is een keten van 30 hostels die verspreid liggen over heel Nederland. De hostels liggen op verrassend mooie plekjes, in de duinen, in de bossen, aan het water of in de stad. De Stayokay hostels bevinden zich in unieke gebouwen, van modern tot kasteel of landhuis. Stayokay is onderdeel van Hostelling International, waarbij wereldwijd meer dan 4.000 hostels zijn aangesloten in ruim 60 landen. De organisatie telt 42.500 leden die met hun Stayokay card, de ledenkaart, profiteren van vele voordelen in binnen- en buitenland. In 2003 realiseerden de 30 Stayokay hostels 826.159 overnachtingen.
Stayokay hostels
In een Stayokay hostel voel je je snel thuis. Je vindt hier geen overbodige luxe, maar precies wat je nodig hebt. Je slaapt met je vrienden of gezin op een eigen kamer in een comfortabel stapelbed. En na een goed ontbijt ga je er samen actief op uit. De omgeving verkennen, cultuur opsnuiven of genieten van de natuur. Vanuit een Stayokay hostel kun je namelijk alle kanten uit. Stayokay... 30 hostels op de mooiste plekjes in Nederland.

Voor meer informatie (