Provincie Noord-Brabant

Persbericht                                       
                                                  

Toestand van de Brabantse natuur 2004

Nog onvoldoende herstel kwaliteit Brabantse natuur

De natuur in Brabant gaat, ondanks zichtbaar herstel, nog steeds onvoldoende vooruit. De oppervlakte aan natuur wordt groter, maar de kwaliteit laat op veel plekken nog te wensen over. Dat blijkt uit de Toestand van de Brabantse natuur 2004, een vierjaarlijkse rapportage over de natuur in Brabant. Uit de rapportage blijkt verder dat de belangstelling en de waardering van de Brabander voor de natuur sterk toeneemt. In 2002 werden door Brabanders zo'n 12.5 miljoen dagtochten in de natuur ondernomen. Daarnaast is het aantal natuurvrijwilligers nog steeds groeiende. Een algemene conclusie die uit de rapportage is te trekken is dat investeren in de Brabantse natuur lonend is voor zowel de natuur, de recreatie, de economie en de gezondheid en het welzijn van de Brabander.

Verantwoordelijk gedeputeerde Lambert Verheijen ziet zich in de resultaten van de rapportage gesteund om onverkort het in 2002 ingezette natuuroffensief van de provincie, voort te zetten. "Willen we de natuurwaarden behouden en versterken en de ecologische hoofdstructuur in Brabant in 2012 gerealiseerd hebben, moeten we nog flinke inspanningen plegen", aldus Verheijen. Hij ziet zich in de rapportage bevestigd dat een gezonde economie gepaard gaat met een gezonde natuur en dat deze elkaar versterken. "Investeren in natuur loont, niet alleen in euro's maar ook in een groeiende waardering door Brabanders.

Successen
Tussen 1994 en 2004 kent ook de Brabantse natuur op onderdelen
een verdere achteruitgang. Die gaat langzaam en speelt zich af binnen in alle provincies in Nederland.Vele soorten hebben het moeilijk. Maar dankzij natuurherstelprojecten zijn er in Brabant ook successen te melden: de das heeft zich goed hersteld, de moerasklauw profiteert van de nieuwe natuur, de kerkuil is uit het dal en de aantallen overwinterende ganzen is zo toegenomen dat de boeren er last van hebben. Daarnaast zijn de gevolgen van een stijgende temperatuur als gevolg van klimaatsverandering ook te merken in de Brabantse natuur: soorten van zuidelijke oorsprong verschijnen nu in Brabant (bijvoorbeeld eikenprocessierups en wespenspin). Soorten die niet van warmte houden krijgen het moeilijk.

Mogelijkheden
De provincie wil in samenwerking met de steden de beschikbaarheid van groen in stedelijke regio´s stimuleren. Daar liggen grote kansen. De uitvoering van de plannen hangt af van de inzet van de partijen.
In de landelijke natuur ziet de provincie grote kansen voor herstel van natuurwaarden door agrarisch natuurbeheer. Met het realiseren van regionale natuur- en landschapseenheden krijgt de natuur in het landelijk gebied nieuwe kansen geven.
Voor het ontwikkelen van grootse natuur zet Brabant in op het versneld realiseren. Hiervoor is extra geld beschikbaar gesteld. De provincie zit de ecologische hoofdstructuur als de hoeksteen van de grootse natuur in Brabant.
"De komende jaren zullen alle betrokken partijen plannen uitvoeren die in de afgelopen jaren zijn ontwikkeld voor het behouden en versterken van de natuur. Het daadwerkelijk uitvoeren van alle plannen is noodzakelijk om te komen tot het vereist natuurbehoud", aldus het rapport 'Toestand van de Brabantse natuur 2004'.

Het rapport 'Breedscheenjuffers, bevers en andere Brabanders. De toestand van de Brabantse natuur 2004', is als boek uitgegeven en vanaf maandag 12 juli in de boekhandel verkrijgbaar (24.95 euro).




Provincie Noord-Brabant