Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties



Antwoorden op kamervragen over justitie en politiesamenwerking

12 mei 2004

Vragen van de leden Externe link Van Winsen en Externe link Van Haersma Buma (beiden CDA) aan de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over grensoverschrijdende justitie en politiesamenwerking.(Ingezonden 9 april 2004)
---


1. Vraag Bent u op de hoogte van de uitspraak 1) van uw ambtsvoorganger van Justitie op 12 juni 2002 dat naar verwachting in december van dat jaar een verdrag met Duitsland zou worden gesloten over grensoverschrijdende justitie en politie samenwerking?


1. Antwoord Ja.


2. Vraag Waarom is dit verdrag nog steeds niet gesloten?


3. Vraag Wanneer zal dit verdrag alsnog worden gesloten?


2 en 3. Antwoord De inhoudelijke onderhandelingen over het verdrag inzake de grensoverschrijdende justitie- en politiesamenwerking met Duitsland kunnen naar verwachting medio 2004 worden afgerond. De verdragsonderhandelingen bleken beduidend meer tijd te vragen dan aanvankelijk was voorzien. Deels had dit te maken met de veelheid aan onderwerpen die door middel van dit verdrag wordt geregeld, maar deels ook door het grote aantal betrokken diensten en organisaties aan zowel Duitse als Nederlandse zijde. Tot slot bleken de verschillen in wetgeving inzake de bevoegdheden van politie-ambtenaren een complicerende en vertragende factor.

4. Vraag
In hoeverre kunnen de in het ontwerpverdrag beoogde gemeenschappelijke centra ter bevordering van grensoverschrijdende samenwerking langs de Nederlands Duitse grens reeds organisatorisch worden voorbereid, vooruitlopend op het definitief te sluiten verdrag?

4. Antwoord
De voorbereiding van genoemde centra wachtte niet op de totstandkoming van het verdrag, maar is volgens plan verlopen.
---

---

---

---