Sociale Verzekeringsbank

SOCIALE VERZEKERINGSBANK

Goede prestaties SVB in 2003

Uit het jaarbericht 2003 van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) blijkt dat het aantal klanten in Nederland en daarbuiten opnieuw is gestegen. Inmiddels heeft de SVB 4,6 miljoen klanten. De belangrijkste stijging betreft het aantal AOW-klanten: met 45.000 tot 2.446.497. De verwachting is dat het aantal de komende jaren blijft stijgen.

Uit het jaarbericht blijkt verder dat de SVB het afgelopen jaar goed heeft gepresteerd. De geplande productie is gehaald en de SVB is binnen de begroting gebleven.
De SVB is de oudste uitvoerder op het gebied van sociale zekerheid in Nederland. Zij bestaat al meer dan 100 jaar. De SVB is verantwoordelijk voor de uitvoering van het AOW-pensioen, de nabestaandenuitkering Anw, de kinderbijslag en enkele andere regelingen. Dat doet zij voor ruim 4,6 miljoen klanten in Nederland en in het buitenland. In totaal keerde SVB in 2003 28 miljard euro uit.

De SVB presenteert haar resultaten voor het eerst in een Jaarbericht. Daarin geeft ze de samenleving kort en bondig inzicht in wat ze allemaal doet en hoe zij het afgelopen jaar presteerde. Met name voor haar opdrachtgevers, zoals het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en de Inspectie Werk en Inkomen, maakt de SVB sinds jaar en dag een jaarverslag. Daarmee verantwoordt de SVB zich uitgebreid over haar prestaties. Maar de eisen die daaraan worden gesteld, staan een kort en duidelijk verhaal voor andere geĂŻnteresseerden in de weg.

Daarom is nu het Jaarbericht 2003 verschenen. In een beperkt aantal pagina s en in begrijpelijke taal legt de SVB daarin uit wie ze is en wat ze doet. Voor de SVB is het een nieuwe stap in het streven naar meer openheid en duidelijkheid over haar activiteiten en haar rol in de sociale zekerheid.

Dit jaarbericht heeft als thema Solide en Solidariteit. De SVB is solide in haar uitvoering. Dat blijkt uit de resultaten van 2003. Ze heeft echter ook veel kennis en informatie in huis. Die wordt graag ingezet om een bijdrage te leveren aan de toekomst van sociale zekerheid in Nederland. In dit geval werd anderen gevraagd mee te denken. Vijf authentieke persoonlijkheden, Samira Abbos, Ferd van Koolwijk, Sadik Harchaoui, Elena Simons en Bart Jan Spruyt, schreven op verzoek een toekomstbrief met als thema solidariteit aan een dierbare. Dat thema sluit aan bij de onlangs door de SVB gepresenteerde Burgerpolis.

Noot voor de redactie,